Natalia Project skyddar några av världens modigaste människor

Världen över utsätts människorättsförsvarare för attacker och hot, ofta på direkt order av en statsmakt som vill tysta deras höjda röster. För att möta denna oroande utveckling startade Civil Rights Defenders 2013 initiativet Natalia Project – världens första säkerhetssystem och personlarm för särskilt utsatta människorättsförsvarare. 

Natalia Project är ett unikt och lättanvänt verktyg som möjliggör för människorättsförsvarare att enkelt slå larm om de skulle utsättas för en attack. Om larmet aktiveras skickas en larmsignal tillsammans med GPS koordinatorer till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm. Tillsammans med lokala krafter kan vi verifiera larmet och därefter uppmärksamma omvärlden på vad som hänt, bland annat genom sociala medier. För människorättsförsvarare som befinner sig i fara kan förmågan att agera snabbt innebära skillnaden mellan liv och död.

När en människorättsförsvarare inkluderas i det globala säkerhetssystemet genomgår hen en grundlig och individuellt anpassad säkerhetsträning. Civil Rights Defenders har genom vårt mobila träningscentrum stor erfarenhet av att erbjuda kvalificerade och individanpassade säkerhetsträningar. Genom att deltagarna får en möjlighet att utforma personliga säkerhetsplaner skapas bättre förutsättningar för att möta potentiella risker och attacker i dennes vardag.

Natalia Project har fått sitt namn efter Natalia  Estemirova – en människorättsförsvarare som kidnappades och mördades i Tjetjenien år 2009. Målet med projektet är att förhindra liknande attacker mot människorättsförsvarare i framtiden. I dagens globala landskap, där respekten för medborgerliga och politiska rättigheter blir allt svagare, är det stöd och skydd som deltagarna får genom projektet viktigare än någonsin.


Sedan starten 2013 har Natalia Project fortsatt att växa. Idag inkluderar projektet fler än 140 människorättsförsvarare från Ryssland, Centralasien, Östafrika och Afrikas horn, Sydostasien, Latinamerika och västra Balkan.

Taggar ,