Stödet för hbtqi-rättigheter i Kosovo och Albanien slår nya rekord

Den internationella dagen mot homofobi och transfobi firades i både Kosovo och Albanien. I Tirana genomfördes en cykeltur mot homofobi och i Kosovo hölls för första gången en marsch till stöd för hbt-personers rättigheter.

I Kosovo firades IDAHOT under flera dagar och präglades av en rad banbrytande aktiviteter. Den 15 maj lanserades EU-projektet, ”Kampen mot homofobi och transfobi ”, vilket blev en av de mest betydelsefulla händelserna under veckan i Kosovo. Symboliskt var också att Kosovos regering, flera ambassader och internationella organisationer hissade regnbågsflaggor inne och utanför sina byggnader. Firandet kulminerade i och med Kosovos första marsch till stöd för hbt-rättigheter som genomfördes i Pristina den 17 maj. Marschen slutade med att en regnbågsflagga projicerades på regeringsbyggnaden och händelsen måste ses som ett stort steg i ett annars ytterst konservativt land.

”Budskapet från dessa modiga hbt-personer och dem som organiserade denna lilla, men mycket viktiga, och stolta marsch i Kosovo var mycket tydligt: Vi är alla lika och vi kommer att fortsätta kämpar för våra rättigheter”, säger Sarah Maliqi, handläggare på Civil Rights Defenders i Kosovo.

I grannlandet Albanien genomfördes för tredje året i rad en cykeltur mot homofobi. Syftet med eventet var att utmana fördomar i ett traditionellt konservativt samhälle. Under veckorna innan cykelturen gjorde homofoba grupper sig påminda i sociala medier genom hatiska uttalanden och hota om våld mot deltagarna.

Cykelturen övervakades av en stor mängd poliser och kunde genomföras utan några incidenter. Det var första gången som ett evenemang av denna omfattning till stöd för hbt-rättigheter har kunnat genomföras på Tiranas gator.

Under dagen visades också premiären av dokumentärfilmen Skandal! upp på biografen Agimi. Filmen belyste hbt-rörelsens historia i Albanien och under filmvisningen deltog USA:s ambassadör Alexander Arvizu, EU:s representant i Albanien Mr Clive Rembo och socialminister Mr Erion Veliaj.

Taggar ,