Civil Rights Defenders är i Minsk för att stötta Ales Bialiatski

Det var fyra år sedan Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh senast var i Belarus. Då för att tillsammans med Ales Bialiatski bevaka valet, nu för att belysa att Ales sedan den 4 augusti 2011 suttit fängslad utan kontakt med omvärlden. 

På plats i Minsk har Civil Rights Defenders möten med belarusiska människorättsorganisationer men också med svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund. Civil Rights Defenders ska som enda svenska människorättsorganisation träffa hockeyförbundet för att diskutera människorättssituationen i Belarus. Under mötet kommer en symbolisk hockeytröja överlämnas till förbundet med texten ”Bialiatski 33” tryckt på ryggen. Tröjan är en symbol för att Belarus främsta människorättsförsvarare, Ales Bialiatski, suttit fängslad i 33 månader.

– Människorättsförsvarare i Belarus arbetar under svåra förhållanden med risk för sin egen säkerhet och är i stort behov av internationellt stöd, även från idrottsrörelsen, säger Robert Hårdh.

Människorättssituationen i Belarus är minst sagt problematisk. Inför VM har kritiska röster tystats och flera människorättsförsvarare gömts undan i något av landets fängelser. Potentiella demonstrationer och oppositionella kampanjer har förhindrade och utländska människorättsorganisationer har nekats inresa på flygplatsen i Minsk.

Att Civil Rights Defenders kan åka till Belarus är endast möjligt eftersom en överenskommelse gjorts mellan det internationella ishockeyförbundet och den belarusiska regimen om fri inresa i landet. Trots att andra organisationer fått vända på flygplatsen i Minsk förväntar sig Civil Rights Defenders att överenskommelsen ska respekteras.

Taggar