Öppet brev till Kambodjas regering

Den 23 mars uppmanade Civil Rights Defenders, tillsammans med ett femtiotal andra oberoende organisationer från det civila samhället, i ett gemensamt brev Kambodjas regering att omedelbart utreda den 16-åriga pojken Khem Sophaths försvinnande. Pojken försvann den 3 januari i samband med att kambodjanska säkerhetsstyrkor våldsamt bröt upp en strejk bland textilarbetare i Phnom Penh.

Enligt ett huvudvittne sågs Khem Sophath blöda från bröstkorgen, men ingen av de civila som befann sig i hans närhet lyckades ta honom i skydd, på grund av säkerhetsstyrkornas fortsatta skottlossning mot folkmassan.

Det gemensamma brevet skickades till den kambodjanska regeringen eftersom de ännu inte vidtagit några åtgärder för att undersöka vad som hände Khem Sophath sedan han sist sågs under strejken. Genom att inte agera och undersöka händelsen bryter Kambodjas regering mot FN:s Konvention till skydd för alla människor mot påtvingade försvinnanden, som Kambodja är part till. Enligt konventionen är regeringen skyldig att vidta alla nödvändiga åtgärder för att eftersöka, lokalisera och befria försvunna människor och, i de fall då dessa personer återfinns döda, respektera och återlämna deras kvarlevor till anhöriga.

Khem Sophaths familj har ännu inte fått någon information om var han befinner sig eller om han är vid liv.

Läs hela brevet här (engelska): Öppet brev till Kambodjas regering.

Taggar