Vittnesmål från Norra Kaukasus

Pieter ten Hoopen Norra Kaukasus
Den 5 maj 2011 mördades Khava Sultygovas son Muslim Agiev i Grozny, Tjetjenien under så kallad ”antiterroristattack”. Ingen utredning om hans påstådda kopplingar till terroristorganisationer hade gjorts. Foto: Pieter ten Hoopen.

Endast 70 mil från Sotji ligger Norra Kaukasus, platsen för Europas blodigaste konflikt i nutid. En region där våldet drabbar invånarna urskillningslöst och sprider sorg, rädsla och ovisshet. 30 januari – 23 februari visas utställningen ”Vittnesmål från Norra Kaukasus” på Fotografiska i Stockholm.

2013 reste Inna Bukshtynovich från Civil Rights Defenders tillsammans med fotograf Pieter ten Hoopen till Norra Kaukasus för att dokumentera grova överträdelser mot mänskliga rättigheter och för att återge offrens historier återberättade av överlevande familjemedlemmar. Civil Rights Defenders arbetar sedan många år i regionen med att försvara mänskliga rättigheter och stärka områdets utsatta människorättsförsvarare.

Kort bakgrund – Norra Kaukasus

Efter Sovjetunionens fall har två förödande krig utkämpats i republiken Tjetjenien. Krig som resulterat i att våldet spridits över hela regionen. Officiellt upphörde de militära operationerna 2009 men ändå har cirka 700 människor mördats det senaste året i detta lilla, mångetniska och mångreligiösa hörn av Ryssland. Kriget som ursprungligen handlade om frigörelse från Ryssland har utvecklats till en religiös konflikt med det radikala islam i centrum. I republiken Dagestan, där terrorismen och våldet frodas, slåss jihadister mot regeringsstyrkor. Kampen mot terrorismen har ofta använts som ursäkt för statens inblandning i mord, kidnappningar, tortyr och förföljelse av troende muslimer.

Om fotografen Pieter ten Hoopen

Pieter ten Hoopen, vinnare av World Press Photo Award, har erfarenhet från många krigsdrabbade länder så som Kongo, Afghanistan och Colombia. I utställningen ger han en känslosam och personlig bild av konflikten i Norra Kaukasus. Pieter har valt att dokumentera i en kortfilm och i stillbilder.

Utställningen

Utställningen är ett samarbete mellan Civil Rights Defenders och Pieter ten Hoopen och visas på Fotografiska mellan 30 januari och 23 februari 2014.

Taggar ,