Oroande utveckling i Kambodja

Bild: LICADHO.

Den kambodjanska regeringen har förbjudit demonstrationer efter ett våldsamt ingripande mot strejkande textilarbetare. Den 2 och 3 januari öppnade säkerhetsstyrkor eld mot protesterande arbetare och minst fyra personer sköts till döds och 30 skadades.

Över 20 personer, inklusive ledande aktivister, har gripits och flera fackledare har tagit emot kallelser från polisen. Nästkommande dag tömde myndigheter Freedom Park på oppositionella protester och tillkännagav ett förbud mot allmänna sammankomster i huvudstaden.

Civil Rights Defenders uppmanar de kambodjanska myndigheterna att häva förbudet mot demonstrationer, frige de som är gripna för att ha deltagit i protesterna samt starta en dialog med alla berörda parter: arbetare, fackförbund, företag och civilsamhället.

Bland de gripna är minst tre människorättsaktivister; Vorn Pao, ordförande för Independent Democracy of Informal Economy Association (IDEA), Theng Soveoun, koordinator på Coalition of Cambodian Farmer Community och Chan Putisak, aktivist från Boeung Kak Lake-nätverket. Följande dag fördes de gripna till domstol, åtalade för brott mot artikel 218 och artikel 414 i strafflagen. Dessa artiklar förbjuder ”avsiktligt våld med försvårande omständigheter” respektive ”avsiktlig skadegörelse med försvårande omständigheter”.

Samtliga gripna riskerar upp till fem års fängelse. Det fanns till en början väldigt lite information angående var de gripna befann sig och i vilket tillstånd de var i. Enligt den senaste informationen befinner de sig just nu i det isolerade CC3-fängelset, beläget i de östra delarna av Kampong Cham provinsen.

De här händelserna är knutna till en lång tid av massprotester som påbörjades i juli förra året, då civilsamhälle-grupper protesterade mot vad de såg som valfusk under parlamentsvalet. Men det är också en del av en tilltagande mobilisering av ett växande antal missnöjda personer som gör anspråk på sina rättigheter och kritiserar det aktuella läget.

Taggar