Offentlig manifestation förbjöds under Minsk Pride

Nyligen arrangerad människorättsorganisationen Gay Belarus för nionde gången Minsk Pride. Syftet med evenemanget var att stärka hbt-rättigheter i Belarus och öka medvetenheten om hbt-personers svåra situation i landet. Men istället för att respektera och garantera deltagarnas rätt till mötesfrihet förbjöd myndigheterna den planerade manifestationen för ökad tolerans och stoppade flera av programpunkterna under festivalen.

Den 9 december meddelade myndigheterna i Belarus att den planerade manifestationen inte skulle tillåtas. Beslutet kom inte som en överraskning då de belarusiska myndigheterna sedan 1999 inte godkänt en enda offentlig manifestation till stöd för hbt-personer. Att myndigheterna inte var vänligt inställd till festivalen och Gay Belarus fanns det inga tvivel om när flera av festivalens programpunkter stoppades och förhindrades.

Den 7 december avbröts en föreställning av Belarus Free Theatre oväntat när polis anlände till teatern. Polisen meddelade att föreställningen avbrutits eftersom en grupp människor med ”icke traditionell orientering” hade samlats på teatern. Senare samma kväll stormade polisen den lägenhet som fungerat som högkvarter för Minsk Prides festivalkommitté med den officiella förklaring att man hade fått klagomål om buller i lägenheten. En av medlemmarna i Gay Belarus fördes efter räden till polisstationen men släpptes snart igen. Övervakningen på organisationen intensifierades efter händelsen och polisen placerade en polisbil utanför lägenheten för att se till så att ”obehöriga” personer inte kom in i lägenheten.

Senare meddelade polisen om att ett förbud mot hbt-partier och samlingar rådde i hela staden. Ett beslut lokala organisationer tror togs för att kunna stoppa den sociala Pride-kväll som planerats på en klubb i Minsk samma kväll.

”Det är oacceptabelt att myndigheterna i Belarus fortsätter att kränka hbt-personers rättigheter genom att förneka dem deras rätt till mötes-och yttrandefrihet. Vi uppmanar den svenska och andra EU-regeringar att sätta press på sina belarusiska kollegor att respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna för hbt-personer”, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Årets slogan för Minsk Pride, ”Vi är”, refererar till kampen för hbt-personers rätt att existera. Men efter att organisationen Gay Belarus i början av året gjorde sitt andra försök att registrera organisationen har de belarusiska myndigheterna inlett en hat-kampanj mot Gay Belarus som dramatiskt försvårat hbt-personers existens. Polisen har plundrat gayklubbar, stoppat medlemmar vid gränsen och förhört dem om deras verksamhet och om deras ordförande Siarhei Androsenka. Androsenka tvingades själv att flytta från sin lägenhet efter att myndigheterna satte press på hans hyresvärd att vräka honom. Myndigheternas påtryckningar ledde till slut till att Androsenka tillfälligt lämnade Belarus i juni i år.

Taggar ,