Fredliga protester efter valet mobiliserade massorna i Kambodja

Fredliga demonstranter har fyllt Kambodjas gator under de senaste dagarna. Bild: LICADHO.

Under tre dagar förra veckan mobiliserade sig tiotusentals människor i Kambodja i fredliga protester. Demonstranterna ville påkalla valreformer och en granskning av parlamentsvalet som hölls i juli i år. Oppositionspartiet samlade in fingeravtryck från två miljoner kambodjaner till en namninsamling som levererades till ambassader och OHCHR. Myndigheterna svar på protesterna var sansade och rätten till mötesfrihet och yttrandefrihet respekterades.

Den 23 oktober rapporterade oppositionspartiet att en namninsamling med fingeravtryck från två miljoner kambodjaner hade levererats till nio olika ambassader, Kina och Japan inkluderat, samt till OHCHR. Namninsamlingen uppmanar det internationella samfundet till att bistå med att lösa det nuvarande politiska dödläget, i överensstämmelse med 1991 års fredsfördrag. Detta fredsfördrag skapades efter inbördeskriget och Khmer Rouges välde och fastställde mål som Kambodja borde uppnå i samarbete med det internationella samfundet, inklusive respekt för rösträtten, yttrandefriheten och mötesfriheten samt att alla politiska partier ska ha samma tillgång till media.

Det val som hölls i år lämnade mycket att önska. Alla mediekanaler är mer eller mindre kontrollerade av regeringen, vilket leder till att tillgången till media är orättvist distribuerad. Under protesterna, som skedde till följd av valet, hade myndigheterna blockerat vägarna med taggtråd och positionerat massiva säkerhetsstyrkor, vilket skapade en hotfull stämning. Den 15 september sköt dessa styrkor mot demonstranterna, vilket resulterade i att en man dog och flera skadades.

Demonstranterna vill åstadkomma valreformer samt att en självständig utredning av valet ska genomföras, huvudsakligen för att skydda det kambodjanska folkets politiska och medborgerliga rättigheter, rösträtten och rätten att ta del av offentliga angelägenheter inkluderat. Gräsrotsrörelserna i Kambodja har genom dessa protester och namninsamlingar visat att de är väl kapabla att stå upp mot vad som uppfattas som överträdelser av deras rättigheter. Det kambodjanska folket verkar ha övervunnit decennier av rädsla för myndigheterna och kan och kommer att organisera starka rörelser för att artikulera sina åsikter.

Bakgrund

Ett flertal överträdelser av människors medborgerliga och politiska rättigheter skedde i samband med parlamentsvalet i Kambodja 28 juli 2013. I motsats till alla förutsägelser vann Hun Sens Cambodian People´s Party en knapp vinst mot oppositionspartiet Cambodian National Rescue Party, enligt de officiella resultaten. Premiärminister Hun Sen har suttit vid makten i 28 år. Under valperioden rapporterades det om flera oegentligheter. Flera av väljarna kunde inte rösta, då någon redan hade röstat i deras ställe och registreringssystemet för väljarna var väldigt oorganiserat. Efter valet har det varit flera protester som framför allt har organiserats av gräsrotsrörelser och oppositionen.

Taggar