Flera journalister tillfälligt gripna av polis i Belarus

Gripande av journalister i Minsk Foto: Aliaksei Minchonak.

Utan legitima anledningar har flera journalister under den senaste tiden tillfälligt gripits av polis i Belarus. Civil Rights Defenders och det belarusiska journalistförbundet BAJ kräver nu att trakasserierna omedelbart upphör.

Den 29 oktober greps fem journalister som rapporterade från en minnesceremoni för dem som fallit offer för Stalins förtryck på 1930-talet. Sammanlagt greps fem journalister och 15 oberoende deltagare.
Samma dag greps två journalister på en tunnelbanestation i centrala Minsk där de befann sig på ett jobb. Efter att ha blivit förhörda och kvarhållna på polisstationen släpptes samtliga några timmar senare. Händelserna är bara några av de senaste i raden av exempel på myndigheternas ständiga bevakning av oberoende media i landet.

”Vi kräver att de belarusiska myndigheterna uppfyller sina internationella åtaganden genom att respektera yttrandefriheten och slutar trakassera oberoende journalister, så att de har möjlighet att utföra sina uppdrag utan hinder”, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders .

Enligt BAJ har över 40 liknande fall av gripanden skett i Belarus i år. Den 19 oktober greps över tio journalister på järnvägsstationen i Minsk när de väntar på den nyligen frisläppta ledaren för det kristna demokratiska partiet, Pavel Seviarynets.

”BAJ är djupt oroad över polisens beteende och arbetssätt och ser ett akut behov av diskussioner med polisen om deras sätt att behandla journalister”, säger Andrey Bastunets, vice ordförande i BAJ.

Taggar