Natalia Project skyddar ytterligare en albansk hbt-aktivist

Kristi Pinderi var den första albanska människorättsförsvararen att inkluderas i säkerhetssystemet Natalia Project och nu har även Xheni Karaj, hbt-aktivist också hon från Albanien, inkluderats. Xheni Karaj fick Natalia Project-armbandet i samband med hennes medverkan under pridefestivalen i Podgorica, Montenegro, ett samhälle med utbredd homofobi och konservativa attityder. Armbandet är ett viktigt fysiskt, moraliskt och psykologiskt stöd till Xheni i hennes dagliga arbete som människorättsförsvarare.

– Vår organisation är ständigt utsatt för hot. Vi tar emot alltifrån hatpropaganda på Facebook till fysiska hot om att våra lokaler ska brännas. Natalia Project-armbandet innebär sinnesro. Vi känner oss mer skyddade med vetskapen om att det finns tusentals vittnen och beskyddare med detta personliga larmsystem ” säger Xheni Karaj.

Xheni Karaj som är grundare av den albanska hbt-organisationen Aleanca i Tirana medverkade under Podgorica Pride för att visa sitt stöd för Montenegros första Prideparad genom tiderna. I sitt arbete som hbt-aktivist är Xheni ständigt utsatt för hot, trakasserier och fysisk misshandel.

– En gång spottade en man på mig på gatan under en demonstration. Albanska män känner sig väldigt hotade av lesbiska så jag utmanade honom. Jag tog tag i hans hand och sa att jag inte skulle släppa honom förrän polisen kom, säger Xheni Karaj.

Organisation Xheni Karaj arbetar för står för ett fritt, öppet och jämlikt Albanien som värnar om mångfald, delaktighet och jämställdhet för alla i samhället. Genom arbetet med Aleanca verkar hon för kapacitetsuppbyggnad, lobbying och opinionsbildning som stärker rättigheterna för hbt-personer i landet.

Natalia Project har nu inkluderat tre människorättsaktivister på Västra Balkan som är utrustade med ett personligt larmsystem och projektet kommer inom kort att utvidgas till Östafrika och Sydostasien.

Taggar , ,