Hbt-aktivist på Balkan skyddas av Natalia armband

Kristi Pinderi, hbt aktivist från Albanien, är en av människorättsförsvararna i Natalia Project.

Kristi Pinderi, hbt-aktivist från Albanien, är en av de första människorättsförsvararna från Västra Balkan som inkluderas i säkerhetssystemet Natalia Project. Hans armband aktiverades inför Prideparaden i Belgrad den 28 september. För Kristi Pinderi är armbandet ett starkt moraliskt stöd i hans dagliga arbete:

– Bakom armbandet finns ett helt system, en organisation med människor, institutioner och medier som är redo att agera om det händer mig något. Det gör att man inte känner sig ensam och det är det bästa sättet att stärka en människorättsförsvarare. När man är aktivist glömmer man lätt bort praktiska detaljer som säkerhet, man drivs framåt av sin aktivism och sina ideal, säger han.

Kristi Pinderi riskerar på grund av sitt arbete ständigt att utsättas för våldsattacker. Hot och hat språk är vardagsmat. Som verkställande direktör för organisationen ProLGBT, har han bidragit till att öka synligheten för den homosexuella rörelsen i landet. Han var också med och tog fram ett utkast till lagen mot diskriminering, som trädde i kraft år 2010.

Marie Månson, chef för programmet Stöd till utsatta människorättsförsvarare, är nöjd med att Natalia Project har utökats till att omfatta människorättsförsvarare på Västra Balkan.

– Säkerhetssystemet bidrar till att förbättra det fysiska och psykiska skyddet av människorättsförsvarare. Vi lägger mycket kraft på att utbilda aktivister som Kristi, som utrustas med säkerhetsprotokoll, något som faktiskt kan användas av hela organisationen. De lär sig mer om riskbedömning och får hjälp att utarbeta en strategi för säker kommunikation och informationsteknik. Målet är att ge skydd till enskilda människorättsförsvarare, men också till deras organisationer, säger hon.

Inom de närmaste veckorna kommer ytterligare två människorättsförsvarare från Västra Balkan att ingå i Natalia Project. Det innebär totalt nio deltagare. De tidigare sex personerna är alla från Norra Kaukasus i Ryssland. Ytterligare människorättsförsvarare från Sydostasien kommer att tillkomma inom de närmaste månaderna. Målet är att utrusta 55 utsatta människorättsförsvarare innan utgången av 2014.

Läs mer om Natalia Project på www.nataliaproject.org

Taggar , ,