Ny film avslöjar människorättsbrott i västra Burma

Bild från filmen ”Statslösa i sitt eget hemland – om konflikten i västra Burma”.

Omvärlden hyllar reformer i Burma, samtidigt som etnisk rensning rapporteras från landets västra delar. Kortfilmen Statslösa i sitt eget hemland ger en unik inblick i våld, förföljelse och segregering som främst drabbat minoritetsgruppen rohingya, medan de ansvariga går fria.

– Människorättsorganisationer har dokumenterat hur polis, säkerhetsstyrkor och lokala ledare varit direkt eller indirekt delaktiga i våldskampanjen. Sverige och EU får inte rygga för att lyfta den här frågan i Burma, säger Jerker Ekvall, ordförande för Svenska Burmakommittén.

I juni 2012 utbröt våldsamheter mellan etniska grupper i delstaten Rakhine. Därefter har våld blossat upp mot muslimer i andra delar av landet. Mord, mordbränder och fördrivning har följt. Samtidigt som rörelsefrihet och andra grundläggande rättigheter i Burma kringskärs antar Sverige nu en ny Burmastrategi och ökar det svenska biståndet till landet till 750 miljoner kronor.

– Situationen är svårnavigerad och explosiv. Och den visar på behovet av en aktiv svensk närvaro i Burma för att utveckla ett relevant stöd med ökat skydd för de mänskliga rättigheter som mål, säger Brittis Edman, sydostasienchef på Civil Rights Defenders.

Filmen är gjord av Kalle Bergbom och Jonas Gratzer och distribueras i samarbete med Civil Rights Defenders och Svenska Burmakommittén.

Taggar