Civil Rights Defenders uppmanar Museveni att stoppa anti-gay lag

Civil Rights Defenders fördömer det faktum att det ökända anti-gay lagförslaget återigen ska behandlas i Ugandas parlament, och uppmanar president Museveni att använda sin vetorätt för att stoppa förslaget. Det slutgiltiga lagförslaget har inte offentliggjorts men om lagen antas så kommer effekten vara förödande för hbt-personer i landet.

Ett beslut om lagen kan komma vilken dag som helst. Lokala människorättsorganisationer vet inte exakt vilka ändringar som gjorts från det ursprungliga förslaget men det är uppenbart att om lagen antas så kommer det få förödande konsekvenser för hbt-personer i landet. Mycket hårda straff kan komma att utdömas för vad som kallas att ”marknadsföra homosexualitet”. Även att ha vetskap om en homosexuell relation utan att rapportera den kan komma att bli straffbart.

– President Museveni har tidigare utfäst sig att lägga in sitt veto mot lagen och vi uppmanar honom att göra så. Lagen skulle tveklöst bryta mot en rad internationella lagar som Uganda är skyldigt att följa, säger Erik Esbjörnson, programutvecklare på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders stöder helhjärtat det ugandiska civilsamhällets, och i synnerhet hbt-organisationers kamp för att stoppa lagen.

Taggar ,