Nätaktivister dömda till fängelse

Bara veckor före parlamentsvalet 23 september genomförde den vitryska polisen ett landsomfattande tillslag mot dissidenter. Flera oppositionella aktivister, som är verksamma på Internet, greps. Två unga nätaktivister befanns skyldig till huliganism och dömdes till fängelse.

Två unga nätaktivister har funnits skyldiga till huliganism och dömdes till fängelse på fredagen 31 augusti, rapporterar vitryska människorättsorganisationer. Den ene av dem, Pavel Jeutsichijev, moderator för gruppen ”Vi som har lessnat på denne Lukasjenka”, dömdes till fem dagars fängelse. Den andre, Andrej Tkatjov som administrerar anti-Lukasjenkagruppen “Only Shos!”, kommer få avtjäna sju dagars fängelsestraff.

Enligt rapporter har andra aktivister släppts utan att åtalas och vissa har misshandlats av KGB-agenter.

– Den vitryska regimen begränsar gradvis yttrandefriheten. Med tanke på de så kallade tysta protesterna, som spreds via social medier 2011, så är det tydligt att regimen återigen försöker tysta kritiska röster på Internet, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien Civil Rights Defenders.

Aktivisterna använde pseudonymer och var alla moderatorer för olika grupper på Internet (så kallade communities) som: “Lyapis Trubetskoy – Free Concert in Minsk” och “We are fed up with this Lukashenka” (som ligger på VKontakte – den ryska versionen av Facebook).

Taggar