Makedonsk klubb vann årets rättegångsspel

Årets rättegångsspel vanns av klubben Iustiniana Prima från den juridiska fakulteten vid universitetet i Skopje, Makedonien. På andra plats kom klubben Radomir Lukic från Novi Sad i Serbien.

Den 23-25 april arrangerade Civil Rights Defenders tillsammans med Young Lawyers of Serbia ett regionalt rättegångsspelet på Västra Balkan. Tävlingen syftar till att utbilda juridikstudenter i att driva fall inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Totalt tio klubbar från Makedonien, Bosnien, Montenegro, Serbien och Kroatien deltog i årets tävling som hölls i Rijeka, Kroatien.

– Finalen i årets rättegångsspel var väldigt spännande. Klubben Iustiniana Prima från Skopje vann den första omgången och Radomir Lukic från Novi Sad vann den andra omgången med samma poäng. Om två lag får samma poäng ska domarna enligt reglerna rösta om bästa lag. Efter omröstningen stod det klart att klubben Iustiniana Prima från Skopje vunnit, säger Goran Miletic, Civil Rights Defenders människorättsjurist, på plats i Rijeka.

Percy Bratt, advokat och Civil Rights Defenders ordförande, skulle ha deltagit som rådgivare för att reda ut eventuella oklarheter kring tävlingsregler tillsammans med två kollegor men eftersom många flyg ställts in på grund av vulkanutbrottet på Island kom de aldrig iväg.

Civil Rights Defenders arrangerade det första regionala rättegångsspelet på Västra Balkan i april 2007. Sedan dess har fyra tävlingar genomförts och omkring 280 studenter utbildats i mänskliga rättigheter.

Taggar