”Jag har fortsatt med min aktivism. Jag har fortsatt kämpa för hbtqi-rättigheter”

Bekim Asani. Photo: Private

Nordmakedoniska hbtqi-aktivisten Bekim Asani var en av de 730 människorättsförsvarare som fick stöd från vår Akutfond under förra året. Han leder organisationen LGBT United Tetovo North Macedonia och har länge arbetat för både hbtqi-rättigheter och för nationella och religiösa minoriteters rättigheter i landet. På grund av detta har han utsatts för hot och trakasserier.

–  Arbetet leder till fara och utsätter oss för risk. Jag har attackerats flera gånger. Människor har följt efter och kastat stenar på mig på gatan på grund av min aktivism, säger Bekim Asani.

Det är tyvärr inte ovanligt att hbtqi-aktivister attackeras på grund av sitt arbete. Ansökningar till vår globala akutfond tyder på att stöd ofta behövs på grund av att de utsätts för fysiskt våld, eller riskerar att bli utsatta för det.

Förra året attackerades Bekim Asani nära sitt kontor. Hans öga skadades i attacken och han hamnade på sjukhus. Det var då han bestämde sig för att ansöka till vår akutfond. Bekim Asani och en familjemedlem omplacerades tillfälligt till en säker plats där han kunde läka och samla styrka för att fortsätta sin aktivism.

–  Efter några månader känner jag mig lugnare och tryggare. Jag känner mig stärkt. Och jag har fortsatt med min aktivism. Jag har fortsatt kämpa för hbtqi-rättigheter. Jag är så tacksam för att vi har en axel att luta oss mot när våra liv och våra nära och kära är i fara, säger Bekim Asani.

Akutfonden

Läs mer om akutfonden här.
Läs mer om tillfälliga omplaceringar här.

Taggar , , , ,