Unikt utbildningstillfälle i mänskliga rättigheter

Den 23-25 april arrangerar Civil Rights Defenders det fjärde rättegångsspelet i Rijeka, Kroatien. I tävlingen samverkar lag från juridiska fakulteter i fem länder på Västra Balkan med professorer och erfarna domare från regionen, vilket gör rättegångsspelen till ett unikt utbildningstillfälle.

Tio klubbar från Makedonien, Bosnien, Montenegro, Serbien och Kroatien deltar i årets tävling. I tävlingsjuryn sitter två domare från Europadomstolen i Strasbourg och höga domare från länderna på Västra Balkan. Percy Bratt, advokat och ordförande för Civil Rights Defenders, Elisabeth Jonsson, advokat och Goran Miletic, Civil Rights Defenders människorättsadvokat deltar också i rättegångsspelet.

Rättegångsspelet ger de deltagande studenterna ökad kunskap om fall och rättspraxis i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Som ett resultat av det årliga rättegångsspelet har en juristutbildning i Belgrad infört en kurs om Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i läroplanen. Ett annat exempel på effekten av rättegångsspelet är att studenter som har deltagit i tävlingen senare blivit erbjudna anställning inom nationella delegationer vid Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Första rättegångsspelet arrangerades i april 2007, följt av det andra och det tredje 2008 och 2009. De två första organiserades i Belgrad, Serbien, och det tredje i Kotor, Montenegro. Omkring 70 studenter har deltagit i rättegångsspelen varje år, vilket innebär att vi hittills har utbildat cirka 210 studenter.

Taggar