Serbiens regering måste utreda hot mot journalister

Skaparen av den serbiska undersökande tv-serien ”Insider”, Brankica Stankovic och hennes team, har blivit utsatta för hot efter att det sista avsnittet sändes på den serbiska tv-kanalen B92 den 3 december.

I tv-programmet undersöktes supporterklubbar inom fotbollen och de kriminella aktiviteter som serbiska huliganer varit inblandade i under de senaste åren. Programmet visade att attackerna har utretts av polisen men inte lett till domslut.

Civil Rights Defenders fördömer hoten mot journalisterna och uppmanar den serbiska regeringen att se till att de ansvariga ställs inför rätta.

– Den serbiska regeringen har en skyldighet att skydda medier och enskilda journalister. Journalisterna tar på sig en viktig roll som granskare och det är statens ansvar att skydda dem från våldsattacker, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Antalet attacker mot journalister har ökat den senaste tiden och flera fall av hot eller till och med mord och har aldrig blivit uppklarade. Serbiens president och landets justitieminister har uttalat krav på att brotten utreds och förövarna ställs inför rätta men hittills har det inte lett till effektiva resultat.

Mer information här:

Taggar