Homofobiska uttalanden från minister för mänskliga rättigheter

Civil Rights Defenders medverkade till att organisera den första konferensen någonsin som fokuserade på homosexuella, bisexuella och transpersoners (HBT) rättigheter i Montenegro den 23-26 oktober. Konferensen lockade ledande internationella experter på HBT personers rättigheter från regionen och från resten av världen.

Kort efter konferensen sa Montenegros minister för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter, Ferhat Dinosha, i en tv-intervju att det ”inte var goda nyheter” att det fanns homosexuella i Montenegro.

Ministerns uttalande möttes av starka protester från alla de ledande människorättsorganisationerna. Men protesterna fick inte minister Dinosha att ta tillbaka uttalandet eller be om ursäkt. Istället sa ministern under ett rundabordssamtal, som organiserades av Europeiska Delegationen i Montenegro, att nationella och sexuella minoriteter inte borde behandlas likadant i förhållande till rättigheter och att jämförelsen mellan nationella och sexuella minoriteter var förolämpande. Under samma konferens uttryckte ministern dessutom att han var ”glad” att han inte är homosexuell själv.

Civil Rights Defenders uppmanar den montenegrinska regeringen att ta avstånd från minister Dinoshas uttalanden och att aktivt arbeta för lika rättigheter för landets alla medborgare. Som första steg borde lagen mot diskriminering antas. Det skulle förbättra skyddet för minoriteter och sårbara grupper i landet.

Den montenegrinska regeringen har ännu inte reagerat på några av ministerns uttalanden.

En internationell grupp akademiker och jurister som deltog på konferensen om sexuella minoriteter har skickat ett brev till Montenegros premiärminister i vilket man kräver att premiärministern ska förmå minister Dinosha att ta tillbaka sina uttalanden och be om ursäkt till HBT gruppen i Montenegro. Läs här: Letter to Government of Montenegro.

Taggar ,