Belgrade Pride – ett demokratitest för Serbien

På söndag den 20 september arrangeras en Prideparad i Belgrad. Under förra försöket 2001, attackerades och misshandlades fredliga demonstranter av nationalistiska grupperingar och fotbollshuliganer. Polisen stod bredvid och tittade på.

Denna gång har inrikesministeriet och polisen lovat att garantera säkerheten för deltagarna, samtidigt som nationalistiska grupper uttalat hot om att göra allt de kan för att stoppa paraden. Civil Rights Defenders och RFSL finns på plats i Belgrad.

– Söndagens festival blir en viktig värdemätare av hur långt Serbien har kommit i sitt demokratibygge, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Förutsättningarna för en lyckad Pride-festival i Belgrad är betydligt bättre idag än vad de var för åtta år sedan. I mars i år antog Serbiens parlament en ny diskrimineringslagstiftning, som bland annat förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Organisationer som företräder homo-, bisexuella och transpersoner kan verka mer öppet samtidigt som människorättsorganisationer står upp till försvar för Pride.

Det går emellertid inte att bortse ifrån de starka nationalistiska krafter som är ständigt närvarande i Serbien. Hatspråk mot homosexuella, liksom starka uttalanden mot Pride cirkulerar i media och på internet.

– Det är viktigt att visa på omvärldens stöd i både ord och handling. Vi kommer därför tillsammans med Civil Rights Defenders delta i söndagens Prideparad i Belgrad, säger Sören Juvas, ordförande i RFSL.

Taggar ,