Författare riskerar fängelse för medverkan i fredligt möte

Biljana Srbljanovic, framträdande serbisk författare och människorättsförsvarare, anklagas för förargelseväckande beteende i samband med en promotion av radioprogrammet Pescanik i Pancevo, Serbien. Extremisterna som försökte störa mötet går däremot fria.

Den 1 mars 2009 medverkade Biljana Srbljanovic i ett evenemang arrangerat av personerna bakom det populära radioprogrammet Pescanik. Medlemmar av den högerextrema gruppen ‘Dveri srpske’ försökte störa mötet och på olika sätt förhindra att det genomfördes. Men något åtal har inte väckts mot dem. Istället anklagas Biljana Srbljanovic, som var en av de inbjudna talarna, för förargelseväckande beteende och riskerar böter eller fängelse i upp till 60 dagar.

– Vi fördömer anklagelserna mot Biljana Srbljanovic. Hon uttryckte sina åsikter under ett fredligt och organiserat möte och för det blir hon anklagad för förargelseväckande beteende. Det är en kränkning av såväl yttrandefriheten som av mötesfriheten, säger Marie Månson, programansvarig för Västra Balkan på Svenska Helsingforskommittén.

Den 22 maj hålls en domstolsförhandling med Biljana Srbljanovic. Personerna som sänder radioprogrammet Pescanik kommer att närvara för att visa sitt stöd för Biljana Srbljanovic och uppmanar alla sina lyssnare att göra detsamma.

– Det här är inte Biljana Srbljanovics personliga problem, det är vårt problem också, säger de i sitt pressmeddelande.

Taggar