Serbien: hatiska uttalanden mot Natasa Kandic måste utredas

Natasa Kandic har grundat organisationen Humanitarian Law Center i Serbien. Bild: Markus Junghard.

Media och civilsamhället, inklusive människorättsförsvarare Nataša Kandić, har nyligen utsatts för en våg av hatiska uttalanden från parlamentsledamöter och högerextremister i Serbien. Natasa Kandic blev nyligen nominerad till Nobels Fredspris. Civil Rights Defenders begär en omedelbar utredning av händelserna och kräver att offentligt främjande av nazism omedelbart ska förbjudas och sanktioneras av myndigheterna.

Läs mer i vår artikel på engelska: Serbia: Hate Speech Against Nataša Kandić Must Be Investigated.

Nataša Kandić grundade Humanitarian Law Center (HLC) år 1992. Hennes och organisationens outtröttliga kamp för sanning och rättvisa för krigens offer bidrar till att återupprätta rättssäkerheten och komma till rätta med arvet från de massiva och systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter som ägde rum under krigen i det före detta Jugoslavien på 1990-talet.

År 2013 tilldelades hon vårt årliga pris – Civil Rights Defender of the Year Award. för sitt “ihärdiga och orädda arbete med att dokumentera krigsförbrytelser och andra allvarliga människorättskränkningar som begicks under krigen på 1990-talet i det forna Jugoslavien, och för det ovärderliga stöd hon gav internationella och nationella krigsförbrytartribunaler genom att förse domstolarna med bevis och vittnen.”

Taggar