Brottsligt att förolämpa tjänstemän
Status: I Tidöavtalet uttrycktes att man vill återinföra brottet “missfirmelse mot tjänsteman”. En utredning presenterade i januari 2024 ett förslag om att det nygamla brottet, förolämpning (tidigare missfirmelse) mot tjänsteman, ska införas. Tjänstemän omfattas redan av det straffrättsliga skyddet mot förolämpningar i brottsbalkens femte kapitel. Det nu föreslagna brottet blir närmast en så kallad kvalificerad variant av förolämpningsbrottet med en något strängare straffskala.
Kommentar: Det är av yttersta vikt att lagändringar som innebär kriminalisering föregås av en djupgående och nyanserad analys av hur dessa kan komma att inskränka mänskliga rättigheter. Utredningen har dock inte analyserat vilka potentiella konsekvenser införandet av detta brott kan få i yttrandefrihetshänseende. I en rättsstat är det grundläggande att enskilda upplever att de kan kritisera myndighetsutövning, även i mindre väl valda ordalag, och vi menar att det inte går att bortse från risken att det nya brottet kan dämpa benägenheten att framföra även motiverad kritik av myndighetsutövning och myndighetsbeslut.
Stor försiktighet bör iakttas när kriminalisering av yttranden övervägs, och i synnerhet då det är fråga om yttranden som förekommer inom ett ojämnt maktförhållande. Myndighetsutövning är ett uttryck för statens maktbefogenheter gentemot enskilda, och i det förhållandet är den enskilde den svaga parten. Medan tjänstemän som utövar myndighet i vissa fall har långtgående befogenheter gentemot enskilda har enskilda individer begränsade möjligheter att hålla tjänstemän ansvariga för tjänstefel.
Det har tidigare funnits ett brott som benämndes missfirmelse mot tjänsteman, som liksom det nu föreslagna straffstadgandet kriminaliserade förolämpande yttranden mot tjänstemän. Genom den så kallade ämbetsansvarsreformen 1976 avskaffades dock detta brott, samtidigt som det straffrättsliga ansvaret för tjänstemän lättades upp. Att i princip återinföra förolämpningsbrottet utan någon motvikt i form av något ökat ansvar för tjänstemän kommer att ytterligare försvaga den enskildes ställning i förhållande till det allmänna. Detta är särskilt oroande mot bakgrund av att bestämmelsen föreslås kunna tillämpas även vid oriktig myndighetsutövning. Med oriktig myndighetsutövning avses åtgärder som t.ex. inte har stöd i svensk lag.
Civil Rights Defenders ifrågasätter nödvändigheten av en särskild reglering av förolämpning mot tjänstemän, eftersom tjänstemän redan omfattas av brottet förolämpning så som det står skrivet i brottsbalken.
För en fördjupad kommentar, se vårt remissyttrande.
Senast uppdaterad: 2024-10-03