Nytt lagförslag i Georgien hotar hbtqi-rättigheter
Den 17 september antog det georgiska parlamentet ett kontroversiellt lagförslag om ”familjevärderingar” som riktar sig mot hbtqi-personers rättigheter. Lagförslaget godkändes med 84 röster mot 0 och inför omfattande juridiska restriktioner som kränker grundläggande rättigheter. ”Förändringarna presenteras under förevändningen av att skydda “familjevärderingar”, men detta är en tydlig kränkning av mänskliga rättigheter,” säger Moreta Bobokhidze, handläggare på Civil Rights Defenders.
Georgien har aldrig legaliserat samkönade äktenskap, infört omfattande sexualundervisning eller haft en officiell Pride-parad. Nu har det georgiska parlamentet gått ett steg längre genom att förbjuda Pride-evenemang, att offentligt visa regnbågsflaggan samt möjliggjort censur av filmer och böcker med hbtqi-innehåll.
– Denna lag kommer att leda till diskriminering, ojämlikhet och social exkludering av hbtqi-personer. Den riktar sig mot en redan utsatt grupp och begränsar friheter som är grundläggande i varje demokrati, säger Moreta Bobokhidze, handläggare på Civil Rights Defenders.
Begränsningar av information om hbtqi-frågor
Lagstiftningen inkluderar också andra restriktioner. Den förbjuder könskorrigerande ingrepp, förbjuder adoption för homosexuella och transpersoner och ogiltigförklarar samkönade äktenskap som utförts utomlands. Lagen tar också upp ”förbud mot propaganda” i utbildningssystemet och i offentliga utrymmen, vilket i praktiken begränsar spridningen av information om hbtqi-frågor i skolor, offentliga sammankomster och på arbetsplatser.
Transkvinna mördad dagen efter lagförslaget
Situationen för hbtqi-personer är mycket svår i landet. Dagen efter lagförslaget blev en välkänd transkvinna mördad i sitt hem.
– Med detta lagförslag riktar sig regeringen mot hbtqi-personer. Denna upptrappning är oerhört farlig. Genom att skapa en miljö som främjar intolerans riskerar vi att se en ökning av hatbrott, som det tragiska mordet, säger Moreta Bobokhidze.
Georgien möter allt större press från internationella människorättsorganisationer och denna lagstiftning ses som ett farligt steg bakåt för jämlikhet och frihet i landet.