”Tack vare stöd från Civil Rights Defenders är jag trygg här i Uganda”

Hjälp till säkerhet för en kvinnlig människorättsförsvarare i inbördeskrigets Sudan 

Tayseer Elbedawi var med och grundade Human Rights and Development Organisation (HUDO), en sudanesisk organisation som arbetar för att främja och skydda mänskliga rättigheter, fredsbyggande och utveckling. Efter att inbördeskriget mellan sudanesiska arméstyrkor (SAF) och Rapid Support Forces (RSF) bröt ut i april 2023 tvingades Tayseer fly från Sudan tillsammans med sina två barn, efter att RSF:s trupper tagit sig in i hennes bostadsområde och utsatt henne, hennes familj och hennes arbete för fara.  

Med hjälp av Akutfonden lyckades de ta sig till säkerhet i Uganda i slutet av förra året. Att hitta en inkomstkälla har varit en utmaning för Tayseer, men hon har varit engagerad och gått olika utbildningar för att öka sina chanser att få ett jobb. Med hjälp av vårt stöd har hon kunnat stabilisera sin försörjning och säkra utbildning för sina barn. Tayseer nyligen fått en position i en organisation som arbetar för att hjälpa kvinnor och flickor på flykt. 

– Tack vare Civil Rights Defenders stöd känner jag mig trygg här i Uganda utan att utsättas för några hot eller risker relaterade till mig som person, eller på grund av min yrkesverksamhet. Jag kan röra mig fritt och utbilda andra kvinnliga människorättsförsvarare.

Tayseer Elbedawi, sudanesisk människorättsförsvarare 

This image has an empty alt attribute; its file name is image-23.png

Trender för Akutfonden i Afrika 2023 

Att försvara de mänskliga rättigheterna är ett farligt arbete i flera delar av världen. När en hotfull situation uppstår kan Civil Rights Defenders Akutfond ge snabb hjälp för att förbättra människorättsförsvarares säkerhet så snabbt som möjligt. Under 2023 gav Akutfonden stöd till 486 människorättsförsvarare och deras familjemedlemmar i 12 olika länder i Afrika, genom totalt 52 bidrag. 

  • Stöd till sudanesiska människorättsförsvarare i en konfliktzon: Ett år efter inbördeskrigets utbrott i Sudan i april 2023 är situationen fortfarande allvarlig, med omfattande fördrivningar av människor, massiv förstörelse av egendom, nedstängning av kommunikationskanaler och attacker mot civila – inklusive etniska angrepp – som har resulterat i ett stort antal dödsfall. Människorättsförsvarare har särskilt utsatts för allvarliga risker, bland annat kidnappning, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. Kvinnliga människorättsförsvarare utsätts för ytterligare faror som sexuellt våld, trakasserier och diskriminering. Trots dessa risker fortsätter människorättsförsvarare sitt arbete med att dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna och stödja offren. Vår Akutfond har varit avgörande för att ge omedelbart stöd till sudanesiska människorättsförsvarare som utsätts för hot, vilket har gjort det möjligt för dem att skydda sig själva och upprätthålla sitt arbete. 
  • En ökning av hoten mot hbtqi-rörelser: Under 2023 skedde en märkbar ökning av ansökningar om akutstöd från hbtqi-personer i Afrika, som hotas av både anti-hbtqi-lagstiftning och allmän stigmatisering. Hbtqi-aktivister utsätts för trakasserier, utpressning, arresteringar, kidnappning, tortyr, misshandel, vräkningar, förlust av jobb och godtyckliga gripanden. Vi anpassade vi bidrag efter individuella behov och tillhandahöll tillfälliga omplaceringar, säkerhetsåtgärder, transport, medicinsk hjälp och psykosocialt stöd för att förbättra den övergripande säkerheten för människorättsförsvarare och organisationer, vilket underlättade påverkansarbete för jämlikhet och säkrare utrymmen för HBTQI+-personer över hela kontinenten. 
  • Skydd av journalister och yttrandefriheten i Etiopien: Kriget som startade i Tigray i november 2020 och spred sig till grannregionerna Amhara och Afar har fått allvarliga konsekvenser för civila och människorättsförsvarare Etiopien. Bland de mest utsatta grupperna finns journalister, som har drabbats av en mediemörkläggning och förstörelse av kommunikationsinfrastruktur. De stridande parterna har riktat in sig på journalister för att hindra dem från att rapportera om allvarliga människorättskränkningarna, som ett medvetet försök att kontrollera krigsnarrativet. Flera journalister har tvingats överge sina hem, medan andra har utsatts för hot, tvång och olagliga gripanden, vilket har lett till en kraftig ökning av ansökningar om akutstöd. Genom vårt stöd har vi kunnat ge en livlina till journalister, så att deras kritiska röster inte kan tystas. 

Läs mer om Akutfonden 2023: 

Taggar , , ,