”Med stöd från Civil Rights Defenders kan vi fortsätta våra sändningar om människorättsfrågor i Burma” 

Ger burmesiska människorättsförsvarare i exil tillgång till rättshjälp  

Than Lwin Khet News (TLK) är en multimedial nyhetsbyrå som grundades 2016 för att sätta fokus på människorättsfrågor, människorättsförsvarare och marginaliserade grupper under den pågående fredsprocessen i Burma. Sedan militärkuppen 2021 har TLK rapporterat om människorättsfrågor via talk shows, radioinslag, intervjuer och artiklar. De har fokuserat på ämnen som barns rättigheter och rätt till utbildning, digitala rättigheter, yttrandefrihet, förlusten av medborgerliga rättigheter under kuppen, rättigheterna för olagligt gripna personer av militärrådet och rätten till religions-, tros-, etnicitets- och nationalitetsfrihet. TLK delar vittnesmål från offren för människorättskränkningar, och sänder utbildningsprogram för att människor ska känna till sina rättigheter. 

För att fortsätta sin rapportering och hålla sig säkra tvingades TLK-anställda att fly till gränsområdet mellan Burma och Thailand. När TLK:s journalister flydde kämpade de för att få tag på de dokument som behövdes för att leva och arbeta lagligt i gränsområdet. En redaktör och en journalist från TLK News fördes till polisstationen på grund av att de saknade laglig status i landet. TLK:s journalister utsattes dagligen för fysiska och psykiska hot, och riskerade ständigt att gripas av myndigheter, polis, armé, immigrationstjänstemän och tolkar. Under veckorna som ledde fram till deras ansökan till Akutfonden hade situationen förvärrats på grund av myndigheternas tillslag mot papperslösa som bodde längs gränsen. 

Akutfonden hjälpte TLK att få den rättshjälp som behövdes för att ansöka om arbetstillstånd och få en säker levnadsstatus i Thailand. Detta har gjort det möjligt för TLK-teamet att fortsätta produktionen och sändningarna om människorättsfrågor, samt att utbilda människorättsförsvarare och personal i ämnen som säkerhet, trygghet och teknisk kunskap som behövs för nyhetsrapportering.   

Med stöd från Civil Rights Defenders har flera av våra journalister kunnat ansöka om nödvändiga tillstånd och nödvändiga dokument för att ha rätt att leva och arbeta lagligt och undvika risken att gripas av polisen. Detta har garanterat säkerheten för våra journalister, så att vi kan fortsätta våra sändningar.” 

Journalist på Than Lwin Khet News, Burma 

Trender för Akutfonden i Asien 2023 

Att försvara de mänskliga rättigheterna är ett farligt arbete i flera delar av världen. När en hotfull situation uppstår kan Civil Rights Defenders Akutfond ge snabb hjälp för att förbättra människorättsförsvarares säkerhet så snabbt som möjligt. Under 2023 gav fonden stöd till 181 människorättsförsvarare och deras familjemedlemmar i 7 olika länder i Asien, genom totalt 26 bidrag. 

  • Fortsatt stöd till människorättsförsvarare i Burma: Sedan militärkuppen i Burma 2021 och under den pågående kampen mot militärjuntan har en kraftig ökning av kränkningar av de mänskliga rättigheterna tvingat många människorättsförsvarare att söka stöd för att flytta till grannländerna. Bidrag från Akutfonden har hjälpt människorättsförsvarare i Burma med omplacering, säkerhet, kommunikation och psykisk hälsa. 
  • En ökning av transnationellt förtryck: Auktoritära regeringar i Syd- och Sydostasien riktar i allt högre grad in sig på människorättsförsvarare utanför sina egna gränser. För att bekämpa denna oroande trend har Akutfonden gett stöd till rättshjälp, förbättringar av digital och fysisk säkerhet och psykosocialt stöd. 
  • Ökat stöd till människorättsförsvarare i exil: Utvecklingen under det senaste året har signalerat en förändring i vilken typ av stöd som krävs för människorättsförsvarare i exil, vars tillfälliga omplaceringar har blivit mer permanenta än väntat. Detta har gjort det nödvändigt för oss att tänka om kring deras behov, vilket nu innefattar mer hjälp att skapa en säker tillvaro i exil då utsikterna att återvända är mindre. 

Läs mer om Akutfonden 2023: 

Taggar , ,