#NotACrime: Onlinekampanj uppmanar algeriska myndigheter att upphöra med sina angrepp mot civilsamhället och de grundläggande friheterna

För ett år sedan stängde algeriska myndigheter ner de prodemokratiska protesterna ”Hirak” i större delen av landet. Sedan dess har antalet ogrundade åtal för terrorism skjutit i höjden, problematiska förändringar i strafflagen har antagits, rättsliga åtgärder har inletts mot civilsamhällesorganisationer och oppositionella politiska partier. Tillslagen mot människorättsförsvarare och medier har också intensifierats, samtidigt som myndigheterna har fortsatt att hindra oberoende fackföreningars registrering och verksamhet.

#NotACrime är en onlinekampanj som syftar till att uppmärksamma de sätt på vilka algeriska myndigheter i allt högre grad har försökt kväva avvikande röster och ett oberoende civilsamhälle. Kampanjen lanserades av 38 algeriska, regionala och internationella organisationer och kommer att genomföras mellan den 19 och 28 maj på organisationernas respektive sociala mediekonton.

Kampanjen uppmanar de algeriska myndigheterna att upphöra med sitt förtryck av de mänskliga rättigheterna. Den uppmanar också till att omedelbart och villkorslöst frige dem som frihetsberövats enbart för att de fredligt har utövat sina mänskliga rättigheter och uppmanar vidare till att låta alla fritt erhålla sina rättigheter. De som misstänks ansvara för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna bör ställas inför rätta och myndigheterna bör ge offren tillgång till rättslig prövning och rättsmedel. Kampanjen uppmanar alla individer, organisationer och betydelsefulla parter att gemensamt kräva ett slut på kriminaliseringen av utövandet av de grundläggande mänskliga rättigheterna i Algeriet, med hjälp av hashtaggen #NotACrime.

Minst 300 personer har gripits sedan början av 2022. Gripandet har gjorts för att de har utövat rätten till yttrandefrihet, fredliga sammankomster eller föreningsfrihet, enligt Zaki Hannache, en människorättsförsvarare. Vissa personer har sedan dess släppts. Gripanden och domar mot fredliga aktivister, oberoende fackföreningsmedlemmar, journalister och människorättsförsvarare har fortsatt med oförminskad kraft, även efter det att proteströrelsen stängdes ner. Algerier som fängslats för sitt tal har upprepade gånger genomfört hungerstrejker. Till exempel har El Hadi Lassouli hungerstrejkat sedan den 3 maj – framför allt för att protestera mot det godtyckliga fängslandet. Enligt det Algeriska försvarsförbundet för mänskliga rättigheter (LADDH) underrepresenterar dessa siffror verkligheten, eftersom att protester i många fall inte kommuniceras på grund av rädsla för repressalier.

Den 24 april dog Hakim Debbazis dödsfall i häktet, det visar vad som står på spel när människor frihetsberövas på grund av att de utövar sina mänskliga rättigheter.

Även om den internationella granskningen har förblivit knapphändig. Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uttryckte 2022 en oro över ”ökande begränsningar av de grundläggande friheterna” i Algeriet och uppmanade regeringen att ”ändra kurs”. En rekommendation hon gjorde i sin uppdatering till FN:s råd för mänskliga rättigheter den 8 mars inför granskningen av Algeriets människorättsregister i november av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Inom ramen för processen av den allmänna återkommande utvärderingen uttrycker undertecknade organisationer allvarlig oro och håller algeriska myndigheter ansvariga för den farliga tillbakagången i Algeriet. Särskilt gällande rätten att uttrycka sin åsikt, samlas och umgås fredligt samt dela och få tillgång till information.

Kampanjen kommer att sträcka sig fram till årsdagen av Kamel Eddine Fekhars död, en människorättsförsvarare som dog i häktet den 28 maj 2019 efter en 50 dagar lång hungerstrejk. Protest gjorde han mot sitt eget fängslande för att ha uttryckt åsikter som var kritiska mot regeringen. Han hade anklagats för att ha undergrävt statens säkerhet och uppviglande till rashat. Den 11 december 2016 dog även en brittisk-algerisk journalist, Mohamed Tamalt, i häktet efter en hungerstrejk. Han satt fängslad för ett Facebook-inlägg som myndigheterna ansåg stötande. Algeriska myndigheter har misslyckats med att utreda båda dödsfallen på ett adekvat sätt.

Att utöva de grundläggande friheterna såsom att delta i fredliga sammankomster, föreningsfrihet och yttrandefrihet samt försvara de mänskliga rättigheterna är inte ett brott #NotACrime.

Signaturer

  1. Action by Christians for the Abolition of Torture (ACAT-France)
  2. Action for Change and Democracy in Algeria (ACDA)
  3. AfricanDefenders (Pan-African Human Rights Defenders Network)
  4. Algerian League for the Defence of Human Rights (LADDH)
  5. Amnesty International 
  6. ARTICLE 19
  7. Autonomous General Confederation of Workers in Algeria (CGATA, Algeria)
  8. Autonomous National Union of Electricity and Gas Workers (SNATEG, Algeria)
  9. Autonomous National Union of Public Administration Staff (SNAPAP, Algeria)
  10. Burkinabè Coalition of Human Rights Defenders (CBDDH)
  11. Burundian Coalition of Human Rights Defenders (CBDDH)
  12. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS) 
  13. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
  14. Civil Rights Defenders (Sweden)
  15. Collective Action-Detainees (Algeria)
  16. Collective of the Families of the Disappeared in Algeria (CFDA)
  17. Confederation of Trade Union Workers’ Commissions (CCOO, Spain)
  18. CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation 
  19. DIGNITY – Danish Institute against Torture
  20. Euro-Mediterranean Federation against Enforced Disappearances (FEMED)
  21. Euromed Rights
  22. Free Algeria
  23. Front Line Defenders
  24. General Confederation of Labour (CGT, France)
  25. Human Rights League (LDH, France)
  26. Human Rights Watch 
  27. International Federation for Human Rights (FIDH)
  28. International Labour Network of Solidarity and Struggles
  29. International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations (IUF)
  30. Ivorian Coalition of Human Rights Defenders (CIDDH)
  31. Justitia Center for Legal Protection of Human Rights in Algeria
  32. MENA Rights Group
  33. Public Services International (PSI)
  34. Riposte Internationale (Algeria)
  35. Shoaa for Human Rights (Algeria)
  36. Syndicate Union – Solidaires (France)
  37. Tharwa N’Fadhma N’Soumer (Algeria)
  38. Trade Union Confederation of Productive Forces (COSYFOP, Algeria)
Taggar