Civil Rights Defenders lanserar Backademin – en utbildning i demokratiskt självförsvar

Civil Rights Defenders lanserar nu Backademin – en spetsutbildning för personer som är engagerade i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter och vill ta sitt engagemang till nästa nivå. Utbildningen bygger på erfarenheter vi på Civil Rights Defenders har samlat på oss under 40 års arbete med försvar av mänskliga rättigheter världen över.

I Sverige har vi arbetat med att försvara och stärka mänskliga rättigheter i över 15 års tid. För snart ett år sedan växlade vi upp det arbetet genom projektet Backa Demokratin – som syftar till att stärka Sveriges motståndskraft mot den globala trenden av demokratisk nedmontering. Inom ramen för det projektet lanserar vi Backademin – en kostnadsfri spjutspetsutbildning som bygger på över 40 års erfarenhet av att utbilda och stärka människorättsförsvarare världen över.

Backademin syftar till att stärka deltagarna i deras förändringsarbete och tillhandahålla en utökad verktygslåda som deltagaren kan ta med sig tillbaka till det sammanhang som den engagerar sig i idag. I en tid när civilsamhällets demokratiska utrymme krymper ser vi ett behov av att stärka engagerade personers möjligheter att främja demokrati och mänskliga rättigheter.  

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen fokuserar på ämnen som har relevans för ett starkt framtida civilsamhälle. Som deltagare kommer du att få konkreta metoder och insikter från våra internationella partners som arbetar i repressiva miljöer där rättigheter kränks. Tillsammans med flertalet experter hoppas vi stärka deltagarnas kunskaper inom:

  • Kommunikation/Kampanj
  • Rättighetsperspektiv
  • Digital säkerhet/Hat och hot
  • Mobilisering
  • Psykosocial hälsa

Vem kan söka?

Förutom engagemang för din fråga och respekt för alla människors lika värde kräver deltagande i Backademin att du är aktiv i en partipolitiskt obunden organisation, ett nätverk eller någon annan form av organiserat sammanhang. Det kan vara allt från ett styrelseuppdrag till att du är medlem i en gräsrotsorganisation och vill ta ditt engagemang till nästa nivå.

Urvalet av ansökningar är i stor utsträckning behovsstyrt och antalet platser är begränsat. Vi ser gärna att deltagarna har olika, erfarenheter, engagemang och bakgrunder.

Deltagande i Backademin är helt kostnadsfritt. Det kräver fysisk närvaro under en helg på Sigtunastiftelsen mellan 31 maj och 2 juni. Resa till och från Sigtuna, mat och boende ingår.

Ansök senast den 30 april.

ANSÖK HÄR
Taggar , ,