”Jag kommer att fortsätta kämpa för våra rättigheter så länge jag lever” 

Miguel Guimaraes (th)

Av de 358 mord på människorättsaktivister som registrerades förra året var nästan 60 procent av offren aktivister inom mark-, miljö- eller urfolksrätt. Miguel Guimaraes, miljö- och urfolksaktivist i Peru, har mottagit många dödshot på grund av sitt arbete. Han är en av de 1421 människorättsförsvarare som fick stöd av Akutfonden förra året.  

Miguel Guimaraes från Flor de Ucayali-samhället i Peru är ordförande för Federation of Native Communities of Ucayali and Tributaries (FECONAU), en av de äldsta urfolksfederationerna i peruanska Amazonas, som representerar organisationer från mer än 30 urfolksamhällen. Federationen arbetar för att urfolksrättigheter ska respekteras och för att deras ursprungsmarker ska bevaras.  

Sedan 2013 har FECONAU kämpat för rätten till sina ursprungsmarker. Miljön i Amazonas och urfolkens sätt att leva hotas av palmoljebolag, markhandlare och illegal skogsskövling. Oviljan hos peruanska myndigheter att utreda brott gör det svårt för urfolk att uppnå rättvisa.  

– Vi har väldigt lite territoriell säkerhet. Frånvaron av nationella och lokala myndigheter i Amazonas gör det möjligt för narkotikahandlare, palmoljebolag med flera att exploatera marken utan konsekvenser. De som säger ifrån riskerar sina liv. Det är en dödsdom för miljön och vårt sätt att leva, berättar Miguel för Civil Rights Defenders.  

Efter att ha deltagit i en offentlig utfrågning om korruption och mord på urfolksaktivister i oktober 2020 mottog Miguel dödshot via WhatsApp. I januari 2021 mordhotades Miguel återigen via telefonsamtal från okända individer, möjligen kopplade till narkotikahandlare i regionen. När två medlemmar i FECONAU mördades månaden därpå förstod Miguel att han var i fara och kontaktade Civil Rights Defenders akutfond.  

– Tack vare hjälpen från Akutfonden kunde min familj och jag snabbt flytta till en säker plats i en annan stad. Efter tre månader i säkerhet, utan dödshot, kunde vi återvända till Flor de Ucayali-samhället och jag kunde fortsätta mitt arbete.

Miguel Guimaraes

Akutfonden bistår med snabba insatser till människorättsförsvarare i akut fara. Syftet är att få modiga människorättsförsvarare, som Miguel, att känna sig trygga nog att fortsätta sitt arbete. Utan dem dör hoppet om rättvisa och demokrati.  

– Att leva av i harmoni med naturen har varit vårt sätt att leva i århundraden. Vi kommer att fortsätta kämpa för våra rättigheter så länge vi måste, säger Miguel.  

Läs mer om Akutfonden här.

Stöd arbetet i Akutfonden
Taggar ,