Faces of Pride: Liridon Veliu – en del av Kosovo Pride Week från början

Från att starta en facebooksida som översatte nyheter och information om hbtqi-rättigheter i tonåren, till att organisera den första Prideveckan i Kosovo. Liridon kämpar för hbtqi-personers rätt att vara stolta över vem de är, och för den glädje och lycka som är Pride. Liridon är en av de många modiga aktivister som ansluter sig till Civil Rights Defenders för Stockholm Pride den här veckan.  

Hur och varför blev du hbtqi-aktivist? 

Vid 17 års ålder startade jag och en vän en facebooksida med avsikt att översätta nyheter och information om hbtqi-rättigheter och hjälpa hbtqi-personer här i Kosovo. Två år senare började jag engagera mig i en hbtqi-organisation först som volontär, och började sen arbeta där 2013. Sedan dess har jag varit en del av de viktigaste eventen som har hänt, till exempel: den första IDAHOBIT-marchen, inkludering av SOGI i antidiskrimineringslagstiftning och strafflag, den första Pride-paraden, otaliga workshops, utbildningar och aktiviteter med Kosovos institutioner och så vidare.  

Hur arbetar du och din organisation för att stärka hbtqi-rättigheter? 

Center for Social Group Development (CSGD), den organisation jag för närvarande arbetar med, verkar inom fyra huvudområden: förespråkande för att främja hbtqi-rättigheter i Kosovo, medvetenhetshöjning, ge hbtqi-samhället möjlighet att kämpa för sina rättigheter och HIV- och STI -förebyggande för hbtqi-personer.  

Vad betyder Pride för dig? 

Jag har varit engagerad i att organisera Pride-veckan i Kosovo sedan början, och även om det är mycket arbete och mycket stress, är slutresultatet alltid väldigt vackert och väldigt uppfyllande.  

För mig representerar Pride glädjen och lyckan hos hbtqi-personer. Det visar kärleken och det vackra i att vara stolt över att vara den du är

– Liridon Veliu

 Läs mer om Civil Rights Defenders arbete för hbtqi-rättigheter här.

Taggar ,