Rysk pappa greps för fredsaffisch i fönstret

Flaggan Mika tecknade tillsammans med sin dotter.

En morgon strax efter invasionen knackade polisen på Mikas dörr. Hans brott – en liten ukrainsk flagga med orden ”Nej till krig” som han hade ritat tillsammans med sin dotter.

Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina satte Mika, redaktör och ljudproducent, upp en affisch med den ukrainska flaggan och orden ”Nej till krig” i sitt lägenhetsfönster i Moskva. Han ritade affischen tillsammans med sin tioåriga dotter.  

Följande morgon knackade en lokal polis på dörren och beordrade Mika att ta ner affischen och följa med till polisstationen. Han tillbringade tre timmar på stationen och beordrades att komma tillbaka tre dagar senare. När han återvände fick han information om att han ansågs vara en del av en ”hemlig massproteströrelse”. 

”Jag har varit gripen tidigare, under protesterna mot annekteringen av Krim. Men det var ute på gatan, inte i min lägenhet. Det här är något nytt”, säger Mika. 

Arresterad för att ha skyddat sin dotter 

Sedan invasionen har över 13 503 människor i Ryssland frihetsberövats under protesterna mot kriget. En av dem är Mikas vän. Hans 14-åriga dotter ville delta i en demonstration mot kriget och han följde med henne för att se till att inget gick fel. Men något gick fel. Mika berättar att en polis slog den 14-åriga flickan med en batong. När pappan frågade polismannen vad han gjorde knuffades han ner på gatan. Mikas vän greps under våldsamma former bara för att han ville skydda sin dotter. 

Internationella medier har rapporterat att fem barn mellan 7 och 11 år och deras mödrar greps i Moskva efter att ha hållit upp fredsskyltar och lagt blommor vid den ukrainska ambassaden i förra veckan.  

Trots det våldsamma bemötandet från polisen har människor över hela Ryssland gått ut på gatorna för att protestera mot kriget. Att visa sitt motstånd kräver mod eftersom demonstrationer kan få allvarliga konsekvenser i form av böter, arresteringar och till och med fängelsestraff.  
 
Läs mer om det pågående motståndet i Ryssland här


Stöd vårt arbete för att människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkert. Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.

Stöd människorättsförsvarare
Taggar