Det ryska motståndet inifrån

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Ryska myndigheter fortsätter att förtrycka och tysta ner oppositionen i landet. Fler än 6 800 demonstranter har blivit gripna efter att ha deltagit i protester mot kriget, varav flera gripna är journalister. Trots det fortsätter folket att höja sina röster för att kräva ett slut på kriget.

När större delen av världen fördömer Rysslands invasion av Ukraina, växer samtidigt en proteströrelse inom landet. Under de senaste dagarna har polisen i Ryssland fängslat 6 824 personer för att ha deltagit i protester mot kriget, enligt den oberoende människorättsorganisationen OVD-Info.

– Polisen har fängslat både demonstranter och journalister som rapporterat om protesterna.  Polisen fängslar personer som deltar i protesterna, som är nära protesterna, alla som har anti-krig- eller pro Ukraina-skyltar, och alla som har ”nej till krig”-slogans skrivet på ansiktsmasker eller kläder. Flera har gripits för att ha burit en ”No War”-pin, säger Maria Chaschilova, koordinator för OVD-Infos juridiska hjälplinje.

”Det här är inte vårt krig”

Nya namninsamlingar och protester skapas dagligen. En av de största är namninsamlingen mot den ryska invasionen av Ukraina som skapats på Change.org av den ryska människorättsförsvararen Lev Ponomarev, skriven på ryska. I skrivande stund har den samlat in över 1 132 000 underskrifter.  

Photo: ”N”

Enligt siffror från den 2 Mars har över 4 585 lärare från hela Ryssland skrivit under en namninsamling emot kriget, som kallar det en ”katastrof”. ”Kriget med Ukraina, som började natten mellan 23-24 februari, är inte vårt krig”, står det i brevet. ”Invasionen av Ukraina gjordes i det ryska folkets namn, men mot vår vilja”.    

”Allas hjärtan gör ont just nu”

Andra grupper, som rysk vårdpersonal och psykologer, har skrivit öppna brev till Putin som kräver ett slut på kriget mot Ukraina. ”Alla kommer skrika av smärta och gråta ut till sina mödrar på ett universellt språk. Vare sig varje raket eller kula når sitt mål, tar någons liv eller inte, ger den upphov till skräck, panik och smärta. Smärta som gör att hjärtat sjunker. Allas hjärtan gör ont just nu,” skrivs det i ett av breven.  

Siffror från den 2 mars ger att 272 kommunarbetare, över 10 596 designers, över 14 470 studenter och professorer, 17 141 konstnärer, över 6 150 forskare, över 6 542 arkitekter, över 250 stå-uppkomiker, 581 civilsamhällesorganisationer, över 30 150 it-tekniker, och över 11 654 vårdarbetare i Ryssland har skrivit under liknande namninsamlingar mot kriget.  

Alla ovanstående namninsamlingar uppdateras kontinuerligt, och antalet underskrifter växer.  

– Det är viktigt att skilja på Ryssland som land, Putins regim och folket i Ryssland. Många vanliga, modiga medborgare står upp mot det här kriget och försöker protestera på de sätt som de kan, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.  


Stöd vårt arbete för att människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkert. Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.

Stöd människorättsförsvarare
Taggar