Hej, du är en utländsk agent!

Går det att vända att bli stämplad som ”utländsk agent” till något positivt? Ryska människorättsförsvarare och journalister har beslutat sig för att vända motgång till framgång. Genom att använda formen av ett traditionellt ryskt nyårstal har de nyligen gått samman för att visa att de tänker fortsätta kämpa.  

”I år var mina katter mer fantastiska än förra året. De inspirerar mig.  Må alla ha någon som inspirerar dem,” säger Aleksander Cherkasov, ordförande i den nyligen nedstängda organisationen Memorial Human Rights Centre, med ett leende mot kameran.  

Det är en lång – först sovjetisk, och senare rysk – tradition att sända ett nyårstal av landets ledare till nationen på tv, där talet slutar precis vid midnatt den 31 december. Men allt eftersom förtrycket i Ryssland ökar har alternativa tal börjat dyka upp.

I videon ”The New Years Address of a Human” syns Aleksander Cherkasov tillsammans med 23 andra personer – journalister och aktivister – vars 2021 har varit märkt av förföljelse och trakasserier av den ryska regimen. Trots det ser de inte ut att vara ledsna eller förtvivlade, utan de ler och skämtar, fast beslutna att förmedla budskap som många i Ryssland känner igen sig i idag: det är svårt, men fortsätt kämpa, krama dina nära och kära, var starka och håll ihop.

Att använda ”utländsk agent” som ett vapen

”The New Year’s Address of a Human” producerades av två ryska journalister, Sonya Groysman och Olga Churakova. Båda arbetade med den undersökande kanalen Proekt fram tills juli 2021, då kanalen stämplades som ”oönskad” av ryska auktoriteter och tvingades stängas ner. Enligt rysk lag kan arbete på en ”oönskad” organisation leda till åtal och resultera i upp till fyra års fängelse. Dessutom var Sonya och Olga individuellt stämplade som ”utländska agenter”, en diskriminerande status som gör det näst intill omöjligt att arbeta som journalist. Men i stället för att ge upp har de fortsatt att kämpa, och använt sin nya status som ”utländsk agent” som ett vapen.

”Behöver man identifiera sin status som ”utländsk agent” på Tinder?”

Groysman och Churakova skapade den framgångsrika podcasten ”Hello, you are a foreign agent”, som skildrar personliga berättelser om hur deras och andra journalisters liv förändrades efter att de blev stämplade som ”utländska agenter”. Genom att blanda personliga berättelser (Hur reagerar ens pojkvän eller mormor på att någon nära blir stämplad som ”utländsk agent”? Behöver man identifiera sin status som ”utländsk agent” på Tinder?) med diskussioner om journalistik och politik, har de hittat en balans mellan tragiskt och absurt. Podcasten har på ett fängslande sätt dokumenterat konsekvenserna av den ryska repressiva lagstiftningen. Den skapade också en gemenskap för de som nyligen stämplats som ”utländska agenter” och deras supportrar runt om i Ryssland. Nyårstalet blev det sista avsnittet av podcastens första säsong.  

”Det här året har helt klart varit ett år av ’utländska agenter’ och förtryck”, sa Sonya Groysman till Civil Rights Defenders under en telefonintervju. ”Vi ville skapa någonting som kunde stärka oss alla. Men videon hade också ett allmännyttigt syfte, eftersom det inte fanns någon önskan alls om att titta på Putin på nyårsafton.” 

”Vi ville skapa någonting som kunde stärka oss alla. Men videon hade också ett allmännyttigt syfte, eftersom det inte fanns någon önskan alls om att titta på Putin på nyårsafton.”

I ”The New Year’s Address of a Human” tar var och en av de 24 talarna vid och fortsätter varandras meningar eller tankar, samtidigt som de presenterar sin egen uppfattning av året som har gått och året som komma skall.  

Vad som enar dem är deras optimism och ett, rätt ofta mörkt, sinne för humor. ”Vi trodde att det här året [2021] skulle bli illa, men det blev till och med värre,” säger den ryska aktivisten och videoveteranen Lev Pononaryov. ”Det innebär att vi har blivit starkare, men hur mycket starkare kan vi bli?,” frågar den belarusiske ståuppkomikern Idrak Mirzalzade retoriskt. En rysk domstol dömde Mirzalizade skyldig till att ha ”hetsat till etniskt hat” för hans skämt om etniska ryssar, och komikern dömdes till 10 dagar i fängelse och permanent utvisning från Ryssland.   

Stöttar varandra

Kärnan i nyårstalet, trots dess lättsamhet och humor, är allvarlig. Beslutet att delta i videon var inte heller lätt för alla.  
”Vi förstod att alla offentliga ageranden, uttalanden och så vidare skapar vissa risker – som att bli individuellt stämplad som en ”utländsk agent”, berättade Elena Lipatova, advokat för människorättsprojektet OVD-info som blev stämplade som ”utländska agenter” 2021, för Civil Rights Defenders. ”Men slutligen var vi överens. Att inte delta skulle vara självcensur. Och det är precis den rädslan som regimen ville åt när de skapade lagstiftningen om utländska agenter.”  

”Att inte delta skulle vara självcensur. Och det är precis den rädslan som regimen ville åt när de skapade lagstiftningen om utländska agenter.”

Vid tidpunkten för publiceringen har nyårstalet visats över 61 000 gånger på Youtube. Det visar, återigen, att ryska journalister, aktivister och människorättsförsvarare inte är ensamma i sitt arbete och kamp, och att de kommer fortsätta kämpa trots svårigheter och förtryck.  

”Hemligheten är enkel: vi förstår att vårt arbete hjälper många människor i Ryssland, och det är en stor motivation,” säger Lipatova. ”Ibland är det svårt. Sen träffar vi våra kollegor och stöttar varandra. Varje person har sitt eget recept, men jag tror att det på ett eller annat sätt handlar om att tillbringa tid med nära och kära. Och det är det vårt nyårstal handlar om: vänskap.”  

Taggar