Georgiska myndigheter måste skydda yttrandefriheten

Fastän de georgiska lokalvalen den 2 oktober var väl-administrerade fläckades valprocessen av utbredda anklagelser om hot mot journalister och arresteringen av landets tidigare president Micheil Saakasjvili. I samband med att georgierna återigen går till valurnorna den 30 oktober för en andra valomgång uppmanar vi nu myndigheterna att garantera att yttrandefriheten skyddas.

Fastän lokalvalen i Georgien den 2 oktober var väl administrerade och politiska kandidater kunde kampanja fritt så fläckades valprocessen av utbredda anklagelser om hot mot journalister och arresteringen av landets förra president, Micheil Saakasjvili, som återvände till Georgien för att stötta oppositionen efter att ha bott i Ukraina.

Landets styrande parti, Georgian Dream, vann valet med 47 procent av rösterna. Eftersom ingen av kandidaterna i Tbilisi och fyra andra städer fick absolut majoritet kommer en andra valomgång att hållas den 30 oktober.

Georgiens medielandskap är polariserat och speglar den politiska situationen. Landets rättsliga ramverk för medier utgör en bra grund för att garantera yttrandefriheten, men den förvärrade hotbilden mot journalister och bristen på utredningar av de fall som rapporteras ger upphov till oro över tillståndet för yttrandefriheten i landet.

Enligt OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights har flera journalister vittnat om en ökning av aggressiv politisk retorik mot medierna. Ett flertal rättsfall som involverade ägare av regerings-kritiska medier återupptogs under valkampanjen, vilket OSCE menar kan vara ett medvetet försök att förtrycka kritiska medier. Mot bakgrund av denna utveckling uppmanar Civil Rights Defenders de georgiska myndigheterna att garantera att yttrandefriheten skyddas under det kommande valet.

– Medier måste få arbeta i en fri och säker miljö. Georgiska myndigheter måste vidta åtgärder för att se till att journalister kan fortsätta sitt arbete utan att hotas. Yttrandefriheten måste skyddas, säger Ana Furtuna, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Taggar ,