Gemensamt krav från människorättsgrupper: Belarus myndigheter måste fria fängslade Viasna-medlemmar

Ansikten av fängslade aktivister under texten #FREEVIASNA.

Ett år efter tillslagen mot människorättscentret Viasna i Belarus lanserar Civil Rights Defenders och 23 internationella och belarusiska människorättsorganisationer en kampanj för att kräva att sju fängslade Viasna-medlemmar friges. Kampanjen ska också belysa den svåra situationen för hundratals andra som har åtalats och fängslats enbart för att de utövat sina rättigheter till fredliga sammankomster och yttrandefrihet.

”Idag är det ett år sedan de belarusiska myndigheterna inledde den skamlösa häxjakten mot Viasna genom att godtyckligt frihetsberöva Marfa Rabkova, Viasnas volontärsamordnare. Under de följande månaderna har ytterligare sex medlemmar från människorättsorganisationen blivit godtyckligt fängslade för att de fortsätter att utföra sitt legitima människorättsarbete”, säger organisationerna.

Repressalierna mot Viasna är bara en del av ett bredare tillslag mot civilsamhället i Belarus. Senast den 22 juli 2021 beslutade myndigheterna att 53 organisationer skulle stänga ner sina verksamheter. För närvarande har fler än 200 civilsamhällesorganisationer antingen stängts eller är på väg att stängas ned.

Läs hela artiklen på engelska här.

Taggar ,