400 kubaner fortfarande fängslade efter juli-protesterna

Demonstranter lyfter den kubanska flaggan.

Sedan de landsomfattande protesterna i Kuba den 11 juli fortsätter aktivister och organisationer att rapportera om kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med protesterna. Vissa demonstranter är fortfarande frihetsberövade, andra har dömts till långa fängelsestraff, och några saknas fortfarande – offer för tvångsförsvinnanden. I Kuba, liksom på andra håll, är kvinnliga människorättsförsvarare särskilt utsatts. Om Europeiska unionen vill bidra till en positiv utveckling på Kuba måste de kräva en demokratisering av landet.

Enligt människorättsorganisationen Cubalex har minst 949 personer utsatts för människorättskränkningar sedan protesterna började i juli 2021. 434 människor är fortfarande gripna, varav 13 personer är 18 år eller yngre, medan 409 har släppts fria.

Läs hela artikeln på engelska här.

Taggar ,