Uppmaning: fortsatt stöd till Burmas representant vid FN:s generalförsamling

I ett gemensamt uttalande uppmanar Civil Rights Defenders, tillsammans med 357 internationella och burmesiska civilsamhällesorganisationer, FN:s generalförsamling att fortsätta stödja ambassadören U Kyaw Moe Tun som Burmas representant.

Vid valet i november 2020 fick ambassadör U Kyaw Moe Tun förnyat förtroende av den demokratiskt valda regeringen att representera Burma i FN:s generalförsamling. Efter militärkuppen den 1 februari i år har ambassadören suttit kvar på sin plats som Burmas representant till FN. Han har även tagit tydligt avstånd från militärjuntan.

Om ambassadörens plats i generalförsamlingen lämnas tom eller om U Kyaw Moe Tun ersätts, skulle det avfärda Myanmars demokratiska valresultat från 2020 och därmed förstärka militärjuntans våldsamma och illegala försök att få makt.

I ett öppet brev uppmanar vi FN:s medlemsstater att låta ambassadör U Kyaw Moe Tun sitta kvar på sin plats som Burmas representant till FN, samt att militärjuntans föreslagna representant inte godtas. Militärjuntan har ingen demokratisk legitimitet.

Läs hela uttalandet här.


Taggar