Ett år efter det riggade valet i Belarus fortsätter läget för mänskliga rättigheter att försämras

Det har gått ett år sedan diktatorn Lukasjenka riggade valet i Belarus till sin fördel, och tusentals belarusier tog sig ut på gatorna i fredliga protester mot valfusket och det politiska förtrycket. Situationen för mänskliga rättigheter fortsätter att försämras och Lukasjenka använder alltmer förtyckande metoder för att stävja den politiska oppositionen och tysta oberoende media.

Det belarusiska folket och civilsamhället har sedan valet den 9 augusti förra året krävt fria val och demokrati, men Lukasjenka håller fortsatt makten i ett järngrepp. Fredliga protester har besvarats med övervåld från polisen och hundratals demonstranter har misshandlats, gripits och torterats. Flera nyckelmedlemmar ur oppositionen hålls gripna eller har tvingats i exil.

– Situationen för mänskliga rättigheter i Belarus försämras stadigt. Antalet politiska fångar ökar, och Lukasjenka använder alltmer tyranniska metoder för att tysta all rapportering av förtrycket. Vi står enade med folket i Belarus i deras kamp för demokrati, men Sverige och det internationella samfundet måste markera hårt mot Lukashenskas grymhet, säger Ana Furtuna, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Läs vidare i en längre artikel på engelska här.

Taggar