Nu får vår Säkerhetsjour stöd av mySafety Försäkringar

Tidigt i år lanserade vi Säkerhetsjouren – en kostnadsfri stödfunktion för journalister, aktivister och andra opinionsbildare med fokus på rättighetsfrågor. Nu får projektet stöd av mySafety Försäkringar som erbjuder en kostnadsfri näthatsförsäkring samt bedrägeri- och ID-skydd till samtliga yttrandefrihetsaktörer som anmält sig till Säkerhetsjouren.  

– Vi har länge imponerats av Civil Rights Defenders fantastiska arbete. Därför blev vi hedrade när de kontaktade oss med frågan om vi kunde komplettera Säkerhetsjouren med våra försäkringar. Vi är oerhört glada över att kunna hjälpa till och hoppas att de kan vara ett stöd för alla hjältar som kämpar för det fria ordet, säger PA Prabert på mySafety Försäkringar. 

Hot och hat mot journalister, aktivister och andra oberoende opinionsbildare har ökat i Sverige. Många som står upp för demokratiska värden, ett pluralistiskt samhälle och alla människors lika värde utsätts regelbundet för personliga påhopp, hatiska kommentarer och mordhot.

Målet med Säkerhetsjouren är att yttrandefrihetsaktörer i Sverige, med koppling till rättighetsfrågor, ska kunna söka och få stöd när de känner sig hotade. Tillsammans gör vi en riskanalys för att kartlägga risker mot personens verksamhet, dagliga liv eller psykiska välmående. Vi kan sedan erbjuda stöd om exempelvis riskhantering, de-eskalering av hotfulla personer eller säkerhetsrelaterad juridik om behovet finns, och kan även hänvisa till andra tillgängliga resurser.

– Civil Rights Defenders har lång erfarenhet av att arbeta med säkerhetslösningar för aktörer som arbetar för mänskliga rättigheter. Samarbeten med företag som vill vara med och bidra till en bättre värld ger oss möjlighet att hjälpa fler med mer. Den typ av skydd som mySafetys försäkringar ger är en viktig del av vår praktiska verktygslåda, säger Marcin de Kaminski, chef för Civil Rights Defenders arbete med säkerhet och innovation.

I november 2020 utsåg mySafety Civil Rights Defenders till årets nätängel för arbetet mot hot och hat.

– Hat och hot på nätet är i allra högsta grad kopplat till demokratiska grundidéer och mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders har under lång tid utmärkt sig som en av de starkaste aktörerna mot just hot och hat generellt, såväl i verkliga livet som på nätet. Oavsett plats, oavsett ämne, oavsett målgrupp. Världen hade helt enkelt varit en sämre plats utan deras engagemang, skrev mySafety i motiveringen.

Läs mer om hur du kontaktar Säkerhetsjouren här.

Taggar ,