Per Anger-priset till rättighetskämpe från Sydafrikas kåkstäder

S’bu Innocent Zikode från Sydafrika tilldelas årets Per Anger-pris. Foto: Michael Jaspan

Per Anger-priset 2021 tilldelas människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode. Han kämpar för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. Priset delas ut av Forum för levande historia den 21 april.

Årets pristagare Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode arbetar för de fattigas rättigheter i Sydafrika, ett av världens mest ojämlika länder. Han kämpar för rätten till hem och mark för samhällets mest marginaliserade medborgare. Han pekar på de svåra villkor som råder för de som bor i skjul i kåkstädernas fattigaste områden.

– Ett skjul som saknar vatten, elektricitet och avlopp är inte ett hem. Det är tvärtom livshotande villkor som slår särskilt mot kvinnor, barn och minoritetsgrupper. Orättvisorna är ännu tydligare nu när pandemin drabbar de redan utsatta, säger S’bu. Zikode.

S’bu. Zikode leder de fattigas kamp genom rörelsen Abahlali baseMjondolo, som han var med och grundade för 15 år sedan då han själv bodde i en kåkstad till Durban. Idag har rörelsen 82 000 medlemmar. Tillsammans sätter de ljuset på korruption, maktstrukturer och våld mot de som bor i kåkstädernas slumområden, bland annat genom att driva rättsprocesser och nå ut i media. På grund av sin kamp har Zikode utsatts för hot och våld. 18 medlemmar från hans rörelse har mördats för sitt engagemang under åren.

– I år går Per Anger-priset till en man som gör uppror mot fattigdomen. Han kämpar för de fattigaste av de fattiga i Sydafrika, för deras rätt till ett hem och ett värdigt liv. Trots hot och våld fortsätter han att vara en röst för deras rättigheter. Han är en sann människorättskämpe, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Om priset

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

I årets nomineringsarbete med att välja ut 2021-års pristagare har nio internationellt erkända organisationer med brett kontaktnät deltagit: Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Individuell Människohjälp (IM), Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och We Effect. Årets pristagare är nominerad av organisationen Afrikagrupperna. 

Taggar