Serbiska myndigheter måste se till att de skamlösa attackerna mot KRIK upphör

Graffiti reading #SupportKRIK appeared in Belgrade last night

Civil Rights Defenders fördömer förtalskampanjen som Serbiens tabloidmedia och personer med kopplingar till regeringen driver mot vår partner, Crime and Corruption Reporting Network (KRIK).

På onsdagsmorgonen löd rubrikerna i Serbiens regeringstrogna media att en ”hemlig överenskommelse” gjorts mellan KRIK och en välkänd liga. En som nyligen varit fokus för en uppmärksammad brottsundersökning. Personer med kopplingar till regeringen, bland annat en parlamentsledamot från det regerande partiet, kommenterade osmakligt att den undersökande journalisten ”beklagade sig över att drabbas av samma behandling som de själva utsatt andra för”.

I själva verket har KRIK spelat en viktig roll i att avslöja de djupt rotade banden mellan det kriminella gänget och nyckelpersonerna i regeringspartiet – Serbiens progressiva parti. Sedan 2017 har KRIK avslöjat gängmedlemmar som har haft nära samarbeten med statstjänstemän samt hävdat att gruppen beskyddas av polisen mot andra drogkarteller på Balkan. 

Nu i februari 2021, flera år efter KRIK avslöjade banden mellan myndigheterna och kända brottslingar, grep polisen ligans ledare i ett försök att avleda uppmärksamheten från statens misslyckande i det så kallade ”kriget mot maffian”. Åklagare har dock inte kunnat samla tillräckliga bevis för att väcka åtal. Istället uppmärksammas frågan i media utifrån regeringens intressen, till exempel genom den senaste förtalskampanjen.

Detta är inte första gången som KRIK blivit föremål för påhopp i syfte att tysta dem. Under de senaste åren har KRIK:s journalister ofta stämplats som ”Soros-agenter”, utsatts för inbrott i sina hem och en journalist fick sin telefon konfiskerad efter att hon tagit en bild på den serbiska presidentens son tillsammans med kända kriminella personer.

– Den skamlösa förtalskampanjen mot KRIK är inte bara ett absurt påhitt, utan skapar även ett farligt prejudikat där oberoende journalister hamnar i korselden i det pågående ”kriget mot maffian”. Om KRIK:s personal skulle komma till skada kommer vi att ställa de som förespråkar detta narrativ till svars”, säger Ivana Randjelovic, Senior Programme Officer på Europaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Vi uppmanar serbiska myndigheter att säkerställa att pressfriheten respekteras och att ställa de som attackerar oberoende journalister till svars.  

Taggar ,