International IDEA måste omedelbart plocka bort rasistiska etiketter i ny Burma-app

Kö utanför en av vallokalerna under valet 2015. Bild: Civil Rights Defenders.

I ett öppet brev skickat i fredags uttrycker Civil Rights Defenders och sex andra organisationer baserade i Sverige stor oro över applikationen ”mVoter 2020” som lanserats inför valet i Burma den 8 november. Appen har utvecklats av demokratiinstitutet International IDEA i samarbete med Burmas valkommission.

Et huvudproblem med appen är att den innehåller krav på att kandidater registrerar sin etnicitet och religion samt att den helt exkluderar den muslimska minoriteten rohingyer. Istället används termen ”bengalier”, vilket är ett uttryck som ofta används av regimen för att på ett nedsättande sätt påstå att rohingyer är illegala invandrare i Burma.

Det öppna brevet skickades den 9 oktober till International IDEAs generalsekreterare Kevin Casas-Zamora. Läs hela brevet här (på engelska).

Taggar ,