Belarus: Lägg ner anklagelserna om förtal mot chefredaktören för Nasha Niva

Yahor Martsinovich

I ett gemensamt uttalande uppmanar 30 organisationer de belarusiska myndigheterna att lägga ner anklagelserna om förtal mot Nasha Nivas chefredaktör Yahor Martsinovich och omedelbart frige honom från häktet.

Den 23 september greps Yahor Martsinovich efter att hans lägenhet genomsökts av polis. Gripandet är kopplat till en artikel som tidningen Nasha Niva publicerat, i vilken ett intervjuobjekt hävdar att han blivit misshandlad i häktet av den biträdande chefen för inrikesministeriet, Alexander Barsukou. Martsinovich anklagas nu för brott enligt artikel 188 i brottsbalken – förtal. Barsukou betraktas som offret i fallet, och som chefredaktör för Nasha Niva anses Martsinovich vara ansvarig för artikeln.

Läs mer i en engelska version av uttalandet här.

Taggar