Turkiet: Människorättsaktivister dömda för terrorbrott

Den 3 juli dömde en domstol i Turkiet fyra människorättsaktivister anklagade för terrorbrott till mellan två och sex års fängelse. I ett gemensamt uttalande har Civil Rights Defenders, tillsammans med flera andra människorättsorganisationer, påtalat att åtal aldrig borde ha väckts och att domstolens beslut är baserat på falska grunder. 

I samband med en workshop för civilsamhället 2017 i Büyükada, Istanbul, arresterades en grupp människorättsförsvarare av polisen. Aktivisterna utsattes för grundlösa anklaganden samt en smutskastningskampanj i media och de fängslades utan rättslig grund.

På fredagen dömde en domstol Taner Kiliç, tidigare ordförande för turkiska Amnesty International, till över sex års fängelse anklagad för medlemskap i en ”terrororganisation”. Tre andra människorättsaktivister – Günal Kurşun, Idil Eser and Özlem Dalkıran – dömdes alla till drygt två års fängelse anklagade för stöd till “terrorgrupp”.

”Domstolens beslut är en skamfläck i Turkiets rättshistoria och ett svårt bakslag för mänskliga rättigheter och människorättsförsvarare i Turkiet. Civil Rights Defenders fortsätter att bevaka fallet och kommer att kräva upprättelse för de dömda människorättsförsvararna”, säger Goran Miletic, Europachef på Civil Rights Defenders.

Läs hela bakgrundshistorien på engelska här.

Läs mer

3 juli 2020: Gemensamt uttalande före domstolsförhandlingarna
3 juli 2020: Gemensamt uttalande efter domslutet

Taggar ,