Belarus: Över 100 gripna i protester för fria val

I helgen greps runt 140 människor i samband med regimkritiska protester i Belarus, flera av dem har uppgett att polisen var våldsamma vid gripanden. Protesterna bröt ut efter att president Lukasjenkas främste rival, oppositionskandidaten Viktor Babaryko, frihetsberövades på torsdagen. Förtrycket mot oppositionella, journalister och aktivister ökar inför presidentvalet den 9 augusti.
 

Den 9 augusti är det presidentval i Belarus. Sedan presidentvalskampanjen drog igång tidigare i vår har förtrycket mot oppositionella, journalister och aktivister ökat. Mellan den 6 maj och 10 juni i år har minst 192 personer dömts till olika straff, såsom böter, för att de medverkat i fredliga demonstrationer, enligt människorättsorganisationen Viasna.

Den försämrade ekonomin och hanteringen av coronaviruset har lett till ett ökat missnöje i landet. President Lukasjenka har vägrat ta till åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset och har avfärdat pandemin som irrationell paranoia.

– Att förtrycket av oppositionella och journalister ökar inför ett val är inte ovanligt i Belarus. Men jämfört med tidigare val är det fler som mobiliserat sig för förändring. Många ger uttryck för ett missnöje med Lukasjenka, inte minst med tanke på hanteringen av coronaviruset. Med ett ökat missnöje har även förtrycket från makthavarna blivit värre, säger Ana Furtuna, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Presidentkandidaterna måste samla 100 000 signaturer till stöd för sin kandidatur för att få ställa upp i valet. Fredag var sista dagen för att samla signaturer. Den 6 maj arresterades den välkända bloggaren Siarhei Tsikhanouski vilket gjorde att han inte kunde registrera sin kandidatur.

Taggar ,