Trump-utnämnd VD avsätter nyhetschefer och riskerar mediefriheten

Michael Pack utnämndes nyligen av president Trump till VD för U.S Agency for Global Media (USAGM). Den 17 juni avskedade han cheferna för fyra av byråns medieorganisationer.

U.S Agency for Global Media (USAGM) är en oberoende byrå som för USA:s regerings räkning arbetar med olika typer av medier och projekt för mediefrihet. Den 17 juni avskedades cheferna för Middle East Broadcasting, Radio Free Asia, Radio Free Europe/Radio Liberty och Open Technology Fund. Nu ökar oron och rädslan för att den nya VD:n, utnämnd av Trump istället vill förvandla byrån till en politisk arm och underminera nyhetsorganisationerna oberoende.

Medieorganisationerna som finansieras av USAGM ger miljoner människor i världens mest repressiva regioner kritisk och oberoende information. Ofta handlar det om nyheter som är för farliga för lokala medier att rapportera om.

Civil Rights Defenders arbetar med över 200 partnerorganisationer i mer än 30 länder, varav många i repressiva regioner. Människorättsförsvarare i världen är bland de mest utsatta och förföljda och måste förlita sig på säkra digitala verktyg och sin tillgång till ocensurerad, oberoende information. De medier och internetfrihetsprojekt som finansieras av USAGM-medel är avgörande för många av våra partners. Den senaste utvecklingen är därför mycket oroande.

I ett öppet brev till USA:s kongress uppmanar Civil Rights Defenders och 400 andra civilsamhällsorganisationer medlemmarna i kongressen att stötta Open Technology Fund.

Taggar