Premiär för ny podcast: The Human Rights Defender

Nu lanserar vi The Human Rights Defender; en podcast om livet och arbetet för de modiga personer som står upp för våra mänskliga rättigheter.

Du kan lyssna på avsnittet via Spotify och Apple Podcasts, eller längst ner på den här sidan.

Under den första säsongen tar vi en djupgående titt på västra Balkan och Turkiet. Under de senaste åren har läget för demokratin och rättsstatens principer i regionen blivit allt mer ansträngt, och de som står upp emot maktmissbruk och kränkningar av mänskliga rättigheter utsätts för hot och fysiska attacker. Samtidigt mobiliserar regeringar skamlöst olika institutioner, statskontrollerade medier samt organiserade högerextrema grupper för att tysta deras kamp för frihet.

Mot alla odds fortsätter människorättsförsvarare sin kamp, och med denna podcast vill vi lyfta och sprida deras röster till omvärlden. Hör aktivister, akademiker, oberoende journalister och människorättsjurister berätta om sina erfarenheter av att stå i frontlinjen och försvara grundläggande mänskliga rättigheter.

Varför har de dedikerat sina liv åt att arbeta med dessa frågor? Vilka har varit de största hindren på deras resa? Vilket stöd bör ges till offer och överlevare? Hur bevakar och kommunicerar man människorättskränkningar på ett effektivt sätt? Dessa frågor, liksom en generell blick på situationen för mänskliga rättigheter i regionen, är några av de många ämnen vi kommer att behandla i podcasten tillsammans med inbjudna gäster.

Under hela serien kommer vi också att prata med författare och nyckelaktörer från rapporten Human Rights Defenders in the Western Balkans, som vi publicerade i december 2019. Tillsammans med dem tar vi en djupare titt på de rättsliga och praktiska konsekvenserna av arbetet för mänskliga rättigheter i sex länder på västra Balkan.

Avsnitt 1: Ivan Djuric, programdirektör för Youth Initiative for Human Rights (YIHR Srbija).

Ivan delar sina tankar om den tuffa utmaningen att förändra serbiska ungdomars tankesätt om kriget på 90-talet och för att skapa en miljö där människorättsförsvarare respekteras, inte trakasseras.

Taggar ,