Våldsvåg i Kenya när polisen upprätthåller utegångsförbud

Gata i Mombasa, Kenya
Mombasa, Kenya. Foto av: Mostphotos.

Sedan det stod klart att coronaviruset klassas som en global pandemi har den kenyanska regeringen infört en rad åtgärder för att begränsa spridningen av smittan i landet. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är helt förbjudna och det råder utegångsförbud under kvälls- och nattetid. Polisens metoder för att upprätthålla utegångsförbudet är våldsamma. Bara några dagar efter att det infördes hade de våldsamma polisingripandena lett till fler dödsfall än antalet döda i Covid-19. 

Beslutet om att utegångsförbud skulle råda togs kort efter att Kenya rapporterat landets första coronarelaterade dödsfall. Polisens riktlinjer innebär att de är tillåtna att använda ”proportionerligt våld när ickevåldsmetoder inte är tillräckliga för att uppnå målen med utegångsförbudet”. 

Ingen straffas för det dödliga våldet 

Redan under första dagen av utegångsförbud överfölls och misshandlades ett stort antal människor som var på väg hem till sina bostäder. Det rapporterar vår kenyanska samarbetspartner Defenders Coalition i en aktuell lägesrapport. Sedan dess har nyheterna om oproportionerligt våld tilltagit samtidigt som förövarna går fria. 

– Poliser som begår sådana brott skyddas av staten. Antingen omplaceras de till andra orter som ”straff” eller så gör man sig av med vittnen och de som fallit offer för våldet. Människorättsförsvarare som offentligt går ut och fördömer dessa överträdelser blir alltid måltavlor för polisen, säger Defenders Coalition. 

Den 30 mars sköts en trettonårig pojke till döds av polisen. Han träffades när han stod ute på balkongen till sin bostad – nedanför försökte polisen tvinga människor att gå hem. I staden Mombasa fångades en grupp poliser på film när de misshandlade människor som stod i kö till en passagerarfärja. Trots att det var två timmar innan utegångsförbudet trädde i kraft kastades tårgas in i folksamlingen. 

En av de grupper som drabbats mycket hårt av begränsningarna mot rörelsefriheten är gravida kvinnor som är i behov av sjukvård. På grund av rädsla för polisvåld är det många som inte vågar uppsöka läkare när utegångsförbud råder. En man har bekräftats död efter att ha misshandlats av polis i samband med att han försökte följa en gravid kvinna till förlossningen. 

Media – ”en avgörande aktör” 

Enligt Defenders Coalition har media varit en avgörande aktör när det kommer till att rapportera om människorättskränkningarna som äger rum mitt under den pågående coronakrisen. Journalister har fortsatt sitt viktiga arbete med att rikta strålkastarljuset på förövarna för att ställa de ansvariga till svars. Men många journalister har själva råkat ut för våld och kränkande behandling under arbetstid. 

Bland offren för attacken vid passagerarfärjan i Mombasa fanns ett flertal journalister som försökte rapportera om händelsen. Samma dag misshandlades ytterligare en journalist från en av landets största mediebyråer under ett uppdrag. Två bloggare har gripits och anklagas för att ha delat ”alarmerande” inlägg i sociala medier.  

Det är ingen nyhet att kenyanska människorättsförsvarare, journalister och andra som arbetar för mänskliga rättigheter sedan länge varit måltavlor för hot, trakasserier och godtyckliga gripanden. Men med den ökade acceptansen för polisens allt våldsammare metoder har situationen försämrats kraftigt samtidigt som bristen på ansvarsutkrävande når nya höjder. 

Vi håller ögonen på makten 

Civil Rights Defenders påminner den kenyanska regeringen att kampen mot coronapandemin inte är en ursäkt för att begå allvarliga människorättskränkningar. Regeringen bör omedelbart vidta åtgärder som stoppar polisens alltför våldsamma metoder. Regeringen bör dessutom vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att journalister som rapporterar om situationen kan utföra sitt arbete på ett säkert sätt samt komma ihåg att journalister och mediebyråer räknas till samhällsviktiga tjänster enligt inrikesministeriets egen lista. 

Tillsammans med våra kenyanska partnerorganisationer fortsätter vi att bevaka situationen och hålla ögonen på makten.  

Ladda ner Defenders Coalitions lägesrapport här.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,