Frihetsberövad i 900 dagar – vi kräver att Turkiet friger Osman Kavala

Idag är det 900 dagar sedan den turkiska människorättsförsvararen Osman Kavala greps och frihetsberövades. Han har hittills inte dömts för något brott och inte heller åtalats i samband med det senaste gripandet. Trots att Europadomstolen slagit fast att Turkiet kränker Osman Kavalas rätt till frihet och säkerhet fortsätter myndigheterna att hålla honom bakom lås och bom. 

Tillsammans med 19 andra civilsamhällesorganisationer har Civil Rights Defenders gått ut med ett uttalande i vilket vi fördömer det godtyckliga frihetsberövandet av Osman Kavala samt kräver att han omedelbart släpps fri. I uttalandet uppmanar vi också de turkiska myndigheterna att släppa samtliga människorättsförsvarare och andra fångar som frihetsberövats enbart på grund av att de använt sina rättigheter till yttrandefrihet och föreningsfrihet. Uttalandet är skrivet mot bakgrund av den pågående coronapandemin som utgör en stor hälsorisk för de politiska fångarna. 

Läs hela vårt gemensamma uttalande här (på engelska).  

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,