Serbien måste respektera pressfriheten och medborgarnas rätt till information

This image has an empty alt attribute; its file name is Serbian_Government_building-1024x768.jpg

Civil Rights Defenders uppmanar Serbiens regering att säkerställa journalisters möjlighet att få information och att informera andra om den pågående utvecklingen av covid-19.

Den 10 april beslutade Serbiens regering på grund av hälsorisken att alla framtida presskonferenser kommer att hållas av regeringens krishanteringsenhet och utan medias deltagande. Frågor från media kan endast skickas in på förhand via mejl. Journalister kommer inte ha möjlighet att ställa följdfrågor eller att ha en dialog online.

Även om många regeringar över hela världen nu tvingas ha sina presskonferenser online på grund av skyddsåtgärder, så kan de fortfarande vara interaktiva och tillåta journalister att ställa frågor och hålla regeringens företrädare ansvariga. Skyddsåtgärderna ska vara förenliga med de mänskliga rättigheterna. 

Det finns inte några skäl för att journalister inte skulle ha rätt att ställa frågor i ett öppet och offentligt forum med tanke på de möjligheter som modern teknik erbjuder för sådan interaktion utan fysisk närvaro.

– Efter regeringens beslut att centralisera informationen om pandemins utveckling till regeringens krishanteringsenhet upphävdes beslutet igen efter några dagar, och en journalist som skrev om situationen på ett sjukhus i Serbien greps. Det är den senaste attacken mot pressfriheten och det är oroande på alla sätt och vis. Medan artikel 10 i Europakonventionen tillåter vissa begränsningar av de mänskliga rättigheterna, så är den här åtgärden av regeringen en onödig och orättvis begränsning av pressfriheten och medborgarnas rätt till information och idéer utan inblandning från staten, säger Goran Miletic, chef för Europaavdelningen på Civil Rights Defenders.

På lördagsmorgonen publicerade organisationen för Serbiens oberoende journalister (NUNS) ett uttalande – ”när det finns en ökad rädsla och oro i samhället så spelar journalister en kritisk roll när det kommer till att informera medborgare om åtgärder som vidtagits och att ifrågasätta experter och regeringens företrädare.”

Vi stöttar myndigheternas åtgärder för att begränsa virusspridningen och skydda folk under denna kris. Dessa åtgärder måste emellertid genomföras i enlighet med de mänskliga rättigheterna.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,